Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Iosif Constantin Dragan, intre afaceri si stiinta

Iosif Constantin Dragan, intre afaceri si stiinta
Unul dintre cei mai bogati romani, care a figurat trei ani consecutiv in fruntea Top-ului 300, istoricul si omul de afaceri Iosif Constantin Dragan a incetat din viata joi, 21 august, la varsta de 91 de ani, la Palma De Mallorca, in Spania.

Nascut in 20 iunie 1917 in Lugoj, Iosif Constantin Dragan a terminat Dreptul la Universitatea din Bucuresti, iar in 1941 a obtinut o bursa de studii in Italia, la Universitatea din Roma, unde a studiat stiinte politice si economie. In acea perioada era cunoscut pentru simpatiile sale legionare, iar dupa instalarea regimului comunist, a parasit Romania, unde de altfel i-a fost interzisa intrarea pentru 30 de ani.Dupa ce si-a luat a doua licenta in Italia, sustinandu-si teza de absolvire pe tema corporativismului, si dupa ce a obtinut si doctoratul in Jurisprudenta, a inceput sa-si urmeze vocatia sa pentru afaceri. In scurt timp, sa initieze o activitate comerciala in domeniul petrolului, informeaza NewsIn.
Afaceri in domeniul distributiei de gaz
In 1948, a fondat , in Italia, compania de distributie a gazului metan, Butan Gas, specializata in distribuirea si imbutelierea gazului petrolier lichefiat (GPL), companie al carei actionar majoritar era in anii 2000. Succesul societatii l-a determinat sa efectueze, in urmatorii ani, investitii si in alte tari europene si nu numai. A pus bazele unor activitati comerciale in Grecia si Maroc (1953), apoi in Germania (1955), si astfel au luat nastere societatile care au alcatuit primul nucleu al Grupului Butan Gas Dragan de astazi, un Grup international, prezent in 10 tari - Italia, Austria, Germania, Franta, Maroc, Romania, Polonia, Bulgaria, Albania si Serbia - ce dispune de o retea capilara de distributie care aprovizioneaza, in fiecare zi, cu butelii si mici rezervoare, zeci de mii de clienti particulari, precum si diverse industrii si institutii publice.
Sustinator al mai multor proiecte culturale si stiintifice
In 1967, Iosif Constantin Dragan a pus bazele "Fundatiei Europene Dragan" , al carei scop declarat era promovarea "valorilor civilizatiei romanesti". A mai fondat doua edituri - Nagard in Italia si Europa Nova in Romania, o universitate privata, Universitatea Europeana Dragan (fondata in 1991 in Lugoj), o statie TV, una radio (Radio NovaFm), un ziar saptamanal (Redesteptarea) si un cotidian local (Renasterea Banateana). Iosif Constantin Dragan este, de asemenea, fondatorul publicatiei "Bulletin europeen" (1950).Ca om de stiinta, a lansat calendarul precesional si o noua teorie referitoare la ciclizarea civilizatiei in lucrarea "Geoclimate and History". A pus bazele Universitatii "Golden Age" din Milano (1988),"Superior Centre for Advanced Business Management" din Bucuresti (1990) precum si "Universitatii Europene Dragan din Lugoj" (1991).Pe parcursul vietii, profesorul losif Constantin Dragan a contribuit la raspandirea ecumenismului, organizand conferinte pe aceasta tema si intalniri cu inalte personalitati ale Bisericii Catolice si Ortodoxe. De asemenea, a mai finantat construirea langa Orsova a unei statui inalte de 40 de metri a lui Decebal, cea mai inalta sculptura in piatra din Europa.Profesor academician, fondator al Centrului European de Studii Tracice, presedinte al Federatiei Internationale de Marketing, a publicat peste 30 de carti, lucrari, stiintifice si traduceri. Printre numeroasele recunoasteri la nivel international primite se afla: titlul de Cavaliere di Gran Croce al merito della Repubblica Italiana (cel mai inalt titlu onorific italian), Crucea de Aur a Ordinului George I, conferita de Regele Constantin al Greciei, Marea Cruce a Ordinului Ecvestru al Sfantului Gheorghe de Burgundia, titlul de Comandor al Ordinului Constantinian, cel de Mare Arhonte Referendar al Bisericii Ecumenice Ortodoxe din Constantinopol, medalia Euthynos de aur pentru Relatii Publice a Atenei, Diploma de Merit Clasa I, cu Medalia de Aur a Ministerului italian al invatamantului Public, Medalia de Aur a Meritului European (Luxemburg) si Premiul European Lorenzo ii Magnifico (AIM, Florenta), Doctor Honoris Causa al universitatilor din Craiova si Timisoara.


Avere estimata la 1,6 miliarde de dolari
Iosif Constantin Dragan s-a aflat timp de trei ani consecutiv in fruntea Top-ului 300 al celor mai bogati romani, realizat de revista "Capital" din 2002. In acel an a fost cotat ca cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 700 - 900 milioane de dolari. In anul 2004, averea sa era estimata la 800-850 de milioane de dolari, la fel ca in 2003. In 2005, Iosif Constantin Dragan se afla pe al doilea loc in Top 300, cu o avere estimata la 850 de milioane de dolari, dupa Ion Tiriac, cu un miliard de dolari, pe al treilea loc fiind Sorin Ovidiu Vantu, cu 750 de milioane de dolari.In urma cu doi ani a fost primul in Top 300 al celor mai bogati romani, realizat de revista "Capital", cu o avere estimata la 1,3-1,6 miliarde dolari, iar in 2007 a coborat pe al saptelea loc, cu 1,5-1,6 miliarde de dolari. Anul trecut, primii patru clasati erau Dinu Patriciu, Gigi Becali, Ion Tiriac si Sorin Ovidiu Vantu, cu averi estimate intre aproximativ doua si trei miliarde de dolari.Iosif Constantin Dragan a fost casatorit cu Daniela Veronica Gusa De Dragan, fiica fostului general Stefan Gusa, fost sef al Marelui Stat Major al Armatei in ultimii trei ani dinaintea caderii regimului Ceausescu. Are trei copii: Stefan Constantin (9 ani), si gemenii Alexandru Eugen si Tudor Sebastian (7ani).Trupul neinsufletit al lui Iosif Constantin Dragan va fi depus la Universitatea Europeana Dragan din Lugoj, iar funeraliile vor avea loc pe 25 august in orasul sau natal, Lugoj.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1664 ori