Cazul Petromservice: SOV este audiat, din nou, la Parchetul General

Marti, 02 Octombrie 2012, ora 15:05
1689 citiri
Cazul Petromservice: SOV este audiat, din nou, la Parchetul General

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost adus, marti, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), pentru a fi audiat in dosarul Petromservice. Vintu nu a facut declaratii la intrarea in sediul PICCJ.

Sorin Ovidiu Vintu si sindicalistul Liviu Luca au fost trimisi in judecata, pe 13 septembrie, de procurorii Parchetului General, pentru savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani in dosarul falimentarii companiei Petromservice, prejudiciul fiind de peste 83 milioane euro.

Sorin Ovidiu Vantu si Ion Luca sunt la tribunal, in dosarul delapidarii Petromservice

Potrivit Parchetului General, in acelasi dosar au fost deferiti justitiei fosti membri ai conducerii SC Petromservice SA, respectiv Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Supeala, Rino Raichovich Graziano, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Octavian Þurcan (un apropiat al lui Vintu).

Implicarea lui Sorin Ovidiu Vintu

Procurorii sustin ca, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care sindicalistul avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

In acest mod, el a controlat activitatea ulterioara desfasurata de Petromservice, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar.

Din probele cauzei, a rezultat ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni.

Un rol important in administrarea Petromservice avea si Octavian Þurcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara.

In cursul anului 2007, Petromservice a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

Cum au ajuns banii in companiile lui Vintu

Intrucat, in aceeasi perioada, impotriva societatii erau in curs de desfasurare numeroase proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti, Liviu Luca a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Vintu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari, mai sustin procurorii.

Anchetatorii arata ca Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui S.O. Vintu si Octavian Þurcan, un plan pentru a transfera sumele aflate in conturile Petromservice in conturile unor societati off shore controlate de inculpati, sub pretextul achizitiei unor actiuni cotate la bursa.

Astfel, in perioada 2008 - 2009, Liviu Luca, in calitate de actionar majoritar, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Supeala si Rino Raichovich Graziano, in calitate de membri ai Consiliului de Administratie, si Zizi Anagnastopol, in calitate de director financiar al Petromservice, au dispus incheierea mai multor contracte prin care partea vatamata a achizitionat actiuni cotate la bursa emise de 7 societati din Republica Moldova, la un pret de aproximativ 9 ori mai mare decat valoarea la care aceste actiuni erau tranzactionate in aceeasi perioada la Bursa de Valori a Moldovei.

Scopul urmarit prin aceste tranzactii a fost ca sumele sa ajunga in patrimoniul inculpatilor S.O. Vintu si Octavian Þurcan.

Prejudiciile aduse statului

Parchetul General sustine ca, in acest mod, Petromservice a platit suma totala de 94.325.439 de euro pentru actiuni, pe care le-ar fi putut cumpara in schimbul sumei de 10.807.069 euro daca ar fi realizat achizitia direct de pe bursa.

In plus, procurorii sustin ca S.O.Vintu si Octavian Þurcan au contribuit la traficarea bunurilor din patrimoniul Petromservice prin conceperea mecanismului financiar folosit, punerea la dispozitie a companiilor straine care au intermediat achizitiile, identificarea societatilor moldovenesti ale caror actiuni urmau sa fie achizitionate si realizarea formalitatilor pe care le presupuneau tranzactiile.

"Prin falimentarea controlata a societatii au fost prejudiciati indirect salariatii, care nu si-au putut valorifica drepturile recunoscute prin hotarari judecatoresti si ceilalti creditori ai societatii, care nu isi pot valorifica creantele. Conform tabelului definitiv al creantelor, PSV Company S.A. avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro catre bugetul consolidat al statului. De asemenea, au fost fraudati indirect si actionarii minoritari ai SC Petromservice SA (aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice), care nu au incasat dividendele ce li se cuveneau in urma vanzarii serviciilor petroliere si carora le-a fost diminuata semnificativ valoarea actiunilor", declara procurorii.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucuresti.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Sorin Ovidiu Vintu audieri Petromservice, #Sorin Ovidiu Vintu audieri Parchetul General , #stiri Sorin Ovidiu Vantu