Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cat au platit la stat primii 11 miliardari ai tarii?

Cat au platit la stat primii 11 miliardari ai tarii?

11 dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania au platit direct bugetului de stat peste 590 de milioane de lei, iar calculati la un curs mediu de 3,68 lei pentru un euro, la nivelul anului 2008, reiese ca 160 de milioane de euro au intrat in vistieria publica.

Oamenii vizati de campania Financiarul sunt Ion Tiriac, Dinu Patriciu, Camelia si Corina Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu, fratii Cristescu, Gabriel Valentin Comanescu, Ovidiu Tender, Ioan Neculaie, fratii Negoita, sotii Copos si Dan Ostahie, luati in ordine din Top 300.

Prin aceasta campanie se doreste calcularea a cati bani se incaseaza la bugetul de stat din contributiile sociale platite de marii patroni pentru angajatii lor si din impozitele pe profit. S-a luat ca punct de referinta anul 2008, pentru care sunt disponibile ultimele date de bilant complete.

Pentru fiecare om de afaceri s-au listat firmele pe care le controleaza in totalitate sau la care detine participatii semnificative si s-au cautat in bilanturile pe 2008 urmatorii indicatori: contributiile platite de patron in numele angajatilor (asigurari sociale etc.), sumele retinute de la angajati cu aceeasi destinatie, precum si impozitul pe profit: intr-un cuvant, bani pe care patronul ii da statului.

Nu s-a luat in calcul TVA-ul platit din simplul motiv ca nu exista o situatie exacta a acestor plati si, in plus, nu este evidentiat in bilanturile contabile ca o cheltuiala.

Jurnalistii spun ca nu concediile fara plata sau concedierile colective din sectorul bugetar sunt solutia la problemele cu care se confrunta bugetul Romaniei, ci combaterea economiei subterane si a evaziunii fiscale.

Ziarul a initiat, in luna decembrie 2009, o campanie de combatere si limitare a acestui fenomen si a solicitat sprijinul Guvernului si al altor institutii cu atributii in acest sens - Ministerul Finantelor, ANAF, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, Ministerul Justitiei, Presedintia Romaniei.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1122 ori