Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cancerul financiar romanesc, FNI, se intoarce in tribunale

Cancerul financiar romanesc, FNI, se intoarce in tribunale
Procesul Fondului National de Investitii (FNI) s-a intors in punctul de plecare dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a dispus rejudecarea dosarului.Curtea de Apel Bucuresti a admis ieri apelurile declarate de cei 13 inculpati din dosarul FNI si a casat sentinta prin care acestia fusesera condamnati la inchisoare. Conform sentintei Tribunalului Bucuresti, Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, primise o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare pentru inselaciune si fals. Pedeapsa cea mai mare, 24 de ani de detentie, a primit-o fostul director al grupului de firme Gelsor, Nicolae Popa, care a fost dat in urmarire internationala, intrucit a fugit din Romania imediat dupa prabusirea FNI. Judecatorii Curtii de Apel au decis, tot ieri, sa trimita dosarul inapoi la Tribunalul Bucuresti, pentru rejudecare. Motivatia judecatorilor va fi facuta publica in maximum 30 de zile. Sentinta Curtii de Apel priveste atit latura civila, cit si pe cea penala a dosarului FNI. Cotidianul
Un alt aspect inedit al deciziei de ieri a fost faptul ca instanta Curtii de Apel a acceptat toate contestatiile depuse de partile implicate. Astfel, daca o parte din investitori cerusera marirea despagubirilor acordate prin decizia Tribunalului Bucuresti, altii solicitasera, in nume propriu, marirea pedepselor pentru inculpatii din dosar. Evenimentul Zilei

Avocatul Mariei Vlas a cerut schimbarea incadrarii faptelor din inselaciune in gestiune frauduloasa, reducerea pedepsei pentru clienta sa si inculparea lui Sorin Ovidiu Vantu in dosar. Vlas, la randul sau, l-a acuzat pe S. O. Vantu drept principal vinovat pentru prabusirea fondului. Romania Libera

Solutia casata a fost data la data de 13 octombrie 2005 de catre judecatorii Sectiei I Penala a Tribunalului Bucuresti.

In acest dosar mai fusesera condamnate alte 11 persoane, pedeapsa cea mai mare primind-o fostul director al grupului de firme Gelsor, Nicolae Popa - 24 de ani de detentie. In dosar au fost condamnati pentru inselaciune Marian Petrescu - fost presedinte al SOV Invest, la opt ani de inchisoare, precum si Mihaela Sima - fost director economic al SOV Invest, la cinci ani de detentie. Instanta i-a mai condamnat la cate sase ani de detentie pe Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest, pe Gravil Batran si pe Ioan Dita, fosti membri ai Consiliului de Administratie al societatii. Hotnews

Este drept ca judecatorii si procurorii au inca de descalcit o multime de mistere si intrebari in acest caz care a zdruncinat din temelii economiile a sute de mii de romani. Enumeram si noi cateva:

* Oare de ce sunt asa de multi politicieni sau apropiati ai acestora pe listele de castigatori ai fondului si asa de putini pe listele de pierzatori?

* Oare intre angajatii imperiului SOV, care pe hartie au ridicat sume fabuloase, si patronul lor, Sorin Ovidiu Vintu, nu a existat nici o alta legatura decat cea contractuala? Cand ii vezi, cu fetele cenusii, coborand pe scarile Parchetului, unde dau frecvent cu subsemnatul, nu par a fi beneficiarii acestor bani.

* Oare au cercetat procurorii si judecatorii indeajuns de minutios sursa fabuloasei averi SOV? Este clara pentru domniile lor provenienta acesteia din speculatii pe diverse piete financiare internationale.

* Oare care ar fi rezultatul angajarii unei echipe de procurori americani specializati in fraude financiare pentru consultanta in aceasta cauza?


Bloombiz


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 774 ori