Sorin Oprescu, despre riscul de cutremur: Mi-e teama pentru oamenii care locuiesc in cladiri vechi

Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 10:58
1247 citiri
Sorin Oprescu, despre riscul de cutremur: Mi-e teama pentru oamenii care locuiesc in cladiri vechi

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani",ca ii este teama, in cazul unui seism de magnitudine mare, pentru "oamenii care stau in cladirile vechi" si care "refuza cu obstinatie" sa fie facute lucrari de consolidare.

Edilul a subliniat ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, nu are dreptul sa oblige bucurestenii sa accepte consolidarea locuintelor pe care le detin si sa se mute temporar din acestea, insa face demersuri la Guvern pentru modificarea legii. "Stau pe capul Guvernului", a afirmat Oprescu.

Primarul general a precizat, in acelasi context, ca in Capitala au fost consolidate, in ultimii ani, 30 de cladiri cu risc seismic, care are au intre 160 si 180 de apartamente, iar alte 15 sunt "in lucru".

Intrebat care este situatia cladirilor din Centrul Vechi, Sorin Oprescu a spus ca in aceasta zona sunt 186 de imobile, dintre care "trei sferturi" au fost retrocedate.

Potrivit edilului sef al Capitalei, 24 dintre cladirile din Centrul Vechi au fost consolidate "pe banii proprietarilor".

Nicio sansa pentru consolidare

In privinta celorlalte cateva zeci cu risc seismic, Oprescu a subliniat ca nu are "niciun instrument" pentru a actiona in conformitate cu legea.

"Problema este ca proprietarii de la parter isi fac afacerile", a explicat primarul, cu referire la motivul pentru care nu pot fi facute alte consolidari in zona, la cladiri cu restaurante, cafenele si magazine la parter.

In aceeasi emisiune, Sorin Oprescu a fost intrebat unde locuieste si daca respectiva ar putea avea probleme in caz de cutremur. Edilul a precizat ca sta pe strada Popa Savu, aflata in sectorul 1, in zona Charles de Gaulle, si ca, din cate a aflat de la un vecin, locuinta este sigura.

Sorin Oprescu, despre instruirea populatiei privind cutremurele:

Nu am vrut sa insist, ca romanilor li se face frica. Bucurestenii trebuie sa cunoasca cum sa incerce sa se acopere cu ceva ca sa nu se loveasca, dupa care urmeaza interventia celor de afara. Exista un plan de interventie, locuri de adapostire, locuri de tratament.

Am inceput cu copiii in scoli, e la flyere prelucrate de corpul profesoral si de invatatori cu ei. Am inceput cu clasele 1-4, e segmentul in care am incredere totala, ca pot sa le modelez educatia. Sprijinul cel mai mare a fost de la ISU Bucuresti.

I-am rugat pe profesorii de la facultatea de Constructii, am ales oamenii care pot sa faca expertize. Astept de urgenta aceste precizari, cum va considera Guvernul, in asa fel incat sa pot sa intru sa-l consolidez. In asa fel incat sa pot sa inchid pentur o durata de timp cladirile care prezinta pericol public.

Oprescu, despre pericolele in care se afla cladirile din Bucuresti privind cutremurele:

- Palatul Victoria are frontonul si partile laterale ridigizate astfel incat sa joace toata cladirea. Noi mai avem putin si terminam un centru sus, langa palatul Cotroceni, un centru de dezastre.

- Mi-e teama pentru oamenii care stau in cladiri vechi. Participarea noasta este facultativa. Eu nu am, conform Constitutiei, dretul sa-i fortez ca sunt de acord. Stau pe capul guvernului, dar din pacate lucrurile merg destul de greu. Este probabil o chestiune de mentalitate a oamenilor, se intampla si la Galati, si in Bucuresti.

#cutremure Oprescu, #Oprescu risc cutremur , #stiri Sorin Oprescu