Pretul gigacaloriei nu va fi majorat in aceasta iarna

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 09:45
1541 citiri
Pretul gigacaloriei nu va fi majorat in aceasta iarna

Pretul mediu local al gigacaloriei va fi mai mare in aceasta iarna fata de sezonul trecut cu aproximativ 10%, conform valorilor transmise de autoritatile locale, dar acesta se aplica deja si a fost majorat dupa cresterea TVA de la 19 la 24%, nepunandu-se problema altei majorarii din ianuarie 2011.

Declaratia a fost facuta, pentru MEDIAFAX, de presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, Mircea Matei, care a subliniat ca nu se pune problema majorarii pretului gigacaloriei in aceasta iarna.

El a precizat ca ANRSC are atributia de a stabili pretul local mediu de referinta sau pretul local de referinta in baza valorilor transmise de catre autoritatile locale si operatori.

Presedintele ANRSC a adaugat ca cele 94 de localitati din tara au trimis datele solicitate, care au fost introduse in formula de calcul a pretului local de referinta.

"Pe baza preturilor la care autoritatile locale factureaza gigacaloria in fiecare localitate noi am calculat pretul local mediu de referinta stabilit de Ordonanta 36/2006 si a Legii 483/2006", a mai spus Mircea Matei.

El a explicat ca acest pret local mediu calculat pentru ianuarie 2011 fata de ceea ce era in 2010 este mai mare cu 10 la suta.

"Asta nu inseamna ca va creste factura la incalzire in ianuarie 2011, intrucat toate facturile din octombrie au deja preturile calculate dupa preturile la care autoritatile factureaza gigacalaoria", a subliniat Mircea Matei.

Astfel, potrivit lui Mircea Matei, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a stabilit in septembrie majorarea pretului la gigacalorie de la 119 la 124 de lei, dupa cresterea TVA de la 19 la 24 la suta.

"Am calculat pretul local, astfel ca in Bucuresti acesta este de 124 de lei, locuitorii Capitalei platind din octombrie aceasta valoare de 124 de lei", a precizat Mircea Matei.

Presedintele ANRSC a adaugat ca, spre exemplu, la Oradea autoritatile au stabilit ca pret local pentru gigacalorie 174 de lei, astfel ca "pretul de referinta pentru Oradea este 174 de lei", pentru Constanta a fost stabilit la 150 de lei, pentru Botosani la 183,5 lei.

"Toate facturile din octombrie sunt cu aceste preturi locale stabilite din vara", a subliniat presedintele ANRSC.

Mircea Matei a mai precizat ca politica autoritatilor locale este de a nu schimba pretul in timpul iernii, acesta fiind stabilit intre sezoane, cand aplicarea lui nu este resimtita de populatie.

"De obicei aceste preturi nu se schimba iarna", a mai aratat presedintele ANRSC.

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, in 29 septembrie, majorarea pretului la gigacalorie de la 119 la 124 de lei, din cauza cresterii TVA de la 19 la 24 la suta.

In Capitala, pretul de facturare al energiei termice furnizate populatiei a fost aprobat in luna octombrie 2007 la nivelul sumei de 119 lei pe gigacalorie, cu TVA. Ca urmare a modificarilor aduse de OUG 58/2010 si a cresterii cotei TVA la 24 la suta, pretul unei gigacalorii va fi de 124 de lei.

La inceputul lunii octombrie, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunta ca municipalitatea a decis sa pastreze subventia la energia termica pentru toti bucurestenii.

Oprescu preciza ca pretul pe care il vor plati bucurestenii in aceasta iarna pentru gigacalorie va fi de 100 de lei plus TVA, efortul bugetar pentru acoperirea ajutorului fiind estimat la aproximativ 226 de milioane de lei.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#pret, #gigacalorie, #crestere, #tva , #stiri Sorin Oprescu