Oprescu vrea sa scada consumul de energie al Capitalei cu 35-40%

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 13:58
1562 citiri
Oprescu vrea sa scada consumul de energie al Capitalei cu 35-40%

Primaria Generala a Capitalei va elabora un masterplan in domeniul energetic, tinta fiind, in prima faza, reducerea cu 35-40% a consumului de energie al Bucurestiului, a declarat joi primarul general, Sorin Oprescu, prezent la simpozionul Lumina Led, organizat de Electromagnetica.

"De trei ani lucram la acest masterplan, acum asteptam binecuvantarea specialistilor. Toate proiectele de acolo sunt pentru perioada 2014-2020. Punctele esentiale din masterplan sunt unde dorim sa se reduca consumul de energie si sa putem avea surse alternative. Ne-am propus reducerea consumului de energie cu 35-40% intr-o prima faza si cred eu ca reusim. Eu vorbesc despre primele sase-sapte luni ale anului viitor, nu vorbim peste ani. Adica, daca e s-o facem, o facem acum", a spus Oprescu.

El a adaugat ca Primaria plateste pe an 76 de milioane de lei doar pentru iluminatul public.

Oprescu a subliniat ca nu doreste intrarea in insolventa a RADET si RATB, pentru eficientizarea lor, dupa modelul Hidroelectrica.

"Pentru noi nu s-a putut face o reducere, o anulare, a penalitatilor (aferente datoriilor RADET catre Elcen - n.r.), astfel ca singura solutie este sa unim Elcen si RADET, adica producatorul si distribuitorul, apoi sa marim randamentul CET-urilor. Nu ar fi fost mai buna solutia insolventei, pentru ca retelele sunt inalienabile. Prin aceasta unire, nu facem altceva decat sa stingem acele penalitati penibile, sa putem sa ne vedem de treaba", a adaugat edilul-sef.

El a mentionat intentia de a construi doua centrale de producere a energiei pe baza incinerarii deseurilor municipale, pentru care exista deja proiecte de accesare a banilor europeni. Oprescu nu a dat alte detalii, precizand doar ca una dintre centrale va fi in nordul Capitalei, iar cealalta, in sud.

#Sorin Oprescu energie Bucuresti, #reducere consum energie Bucuresti, #masterplan energetic Capitala Oprescu , #stiri Sorin Oprescu