Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Oprescu: Voi ataca in contencios administrativ bugetul pe 2011

Oprescu: Voi ataca in contencios administrativ bugetul pe 2011

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni seara, ca va ataca in instanta hotararea de aprobare a bugetului pe 2011 pentru Primaria Capitalei, transmite Mediafax.

El a spus ca va introduce actiune in contencios administrativ si ca spera ca o actiune similara sa fie initiata si de prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei.


Consilierii generali au votat, luni, bugetul Primariei Capitalei pentru 2011, care va fi de 4,5 miliarde de lei, mai mic cu peste un miliard fata de cel din anul anterior, cand a fost de 5,6 miliarde de lei.


Astfel, in 2011 Capitala va avea un buget de 4.588.435.000 de lei la care se adauga suma de 302.023.000 de lei, sume din creditele externe contractate de municipalitate si alte 217.747.000 de lei care reprezinta sume rezultate ca excedent in anul 2010 si care, potrivit reglementarilor Ministerului de Finante, nu pot fi trecute la capitolul venituri.


Aproximativ 50 de modificari au fost aduse proiectului de buget, la propunerea consilierilor generali ai grupului PDL.


Cele mai importante modificari au fost legate de obiectivele de investitii, fiind reduse bugetele pentru Stadionul Lia Manoliu, pentru Strategia de dezvoltare urbana a Capitalei sau reabilitarea urbana a raului Dambovita.


Astfel, obiectivului de investitii Lia Manoliu ii vor ramane doar 147.857.000 de lei, dupa ce i-au fost luate 235 de milioane de lei.


Alte modificari ale proiectului de buget au fost aduse la capitolul investitii legat de lucrari care trebuie continuate. Printre acestea, au fost modificate bugetele pentru Strategia de dezvoltare urbana a Capitalei si realizarea Planului integrat de dezvoltare urbana, dar si pentru proiectul privind Definirea regimului tehnic al constructiilor supuse autorizarii in zonele protejate si in zonele de protectie ale monumentelor.


De asemenea, au fost reduse bugetele alocate in proiectul de hotarare pentru lucrari noi ca Strategia de trafic pentru Capitala, pentru concursurile de solutii de amenajare a Pietei Victoriei, a Pietei Unirii si a Palatului Voievodal "Curtea Veche" sau cele pentru amenajarea spatiilor supraterane de la Piata Universitatii, respectiv Teatrul National si parcajul ce urmeaza a fi finalizat.


Au mai fost reduse sau anulate bugetele pentru reabilitarea urbana a raului Dambovita, pentru supralargirea soselei Pipera sau pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii - Mihai Bravu.Primarul general Sorin Oprescu a criticat, luni seara, modificarile aduse proiectului de buget pentru Primaria Capitalei in 2011, afirmand ca astfel s-au blocat "abuziv si ilegal" mai multe proiecte.Oprescu s-a referit la proiectul de investitie privind realizarea hartii acustice a Capitalei, unde bugetul alocat de municipalitate era 3.455.000 de lei, iar dupa modificarile propuse de consilierii PDL, a ajuns la zero. "Este vorba de o directiva europeana (realizarea hartii acustice a Capitalei - n.r.) care nu va fi realizata. Urmeaza procedura de infringement pentru lipsa acestui lucru", a sustinut Sorin Oprescu.

 


Un alt exemplu de investitie blocata prin modificarile aprobate de consilierii generali la proiectul privind bugetul este cel referitor la managementul deseurilor, unde banii alocati in buget de municipalitate reprezentantau doar contributia de 2%, restul pana la aproximativ 50 de milioane de euro fiind bani europeni.


Primarul general a mai criticat modificarile aduse bugetului pentru salubritate, unde erau prevazute 23 de milioane de lei, iar dupa aprobarea amendamentului PDL banii nu au mai fost alocati, precum si bugetul Autoritatii pentru supravegherea si protectia animalelor de unde, din 17.200.000 de lei au fost luate 15 milioane de lei. Potrivit primarului general, in prezent au ramas bani care nu ajung "nici macar pentru plata hranei cainilor deja stransi de pe strazile Capitalei".


Primarul general a sustinut ca amendamentele aduse bugetului sunt "ilegale", deoarece exista o prevedere legislativa care obliga municipalitatea sa aloce bani pentru lucrari deja incepute, astfel incat acestea sa poata fi continuate.


Edilul a precizat ca daca va ramane fara bani de investitii, va face rost de finantare pentru conservarea lucrarilor.


"Este o prevedere legislativa care te obliga sa aloci bani pentru obiective deja incepute. Nu ai voie sa nu-i aloci, iar lucrarile sa fie oprite. Au luat toti banii de la o lucrare care trebuia sa fie gata in ianuarie 2012, doar ca Oprescu sa nu poata sa o termine", a acuzat primarul general.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1378 ori