Oprescu: Nu voi face referendum privind demolarea cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 12:50
2264 citiri
Oprescu: Nu voi face referendum privind demolarea cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca nu va organiza niciun referendum privind demolarea cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif, insa este posibila "o consultare publica mai larga" cu privire la acest subiect, informeaza NewsIn.

Cladirea, numita Cathedral Plaza, a declansat un scandal intre Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti si dezvoltatorul proiectului imobiliar, Millennium Building Development.

In octombrie 2009, Oprescu a anuntat ca a somat Millenium Building Development sa sisteze lucrarile la Cathedral Plaza, pentru ca autorizatia de constructie eliberata de Primaria sectorului 1 a expirat pe 14 iunie.

In replica, dezvoltatorul blocului turn de langa Catedrala Sf. Iosif a precizat ca Inspectoratul de Stat pentru Constructii a constatat legalitatea autorizatiei detinute.

Proiectul de constructie a  a inceput in 1998 pentru o cladire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, avand 19 etaje, parter si patru niveluri subterane.

Controversele legate de cladire au aparut dupa ce arhiepiscopul Ioan Robu, care isi daduse initial acordul pentru proiect, a anuntat ca nu mai este de acord cu acesta.

Incepand cu 2001, Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a trimis numeroase scrisori si a facut diverse sesizari catre organele in masura sa opreasca aceasta constructie.

La inceputul lunii octombrie 2009, fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat ca institutia pe care o conduce are o culpa acumulata in timp, ca urmare a cedarii la presiuni, cel mai relevant exemplu fiind Cathedral Plaza, cladire a carei construire nu ar fi fost posibila fara insistentele arhiepiscopului Ioan Robu.

Demnitarul a reamintit atunci ca, in mandatul de ministru al lui Ion Caramitru, Arhiepiscopul insista pentru construirea cladirii de langa Catedrala Sf. Iosif, iar acum cere cu aceeasi insistenta daramarea ei.

Paleologu mai spunea ca nu intelege atitudinea unui om care a semnat acordul de construire si care acum arunca piatra in actualul ministru al Culturii.

"La vremea cand se decidea avizul de construire a cladirii, eu eram la studii. Arhiepiscopul a semnat acordul de construire, intr-o scrisoare adresata ministrului Culturii de atunci, Ion Caramitru. Asta, insa, nu absolva statul de responsabilitate", a explicat, pentru NewsIn, Paleologu.

Potrivit reprezentantilor dezvoltatorului, forma actuala a constructiei Cathedral Plaza se datoreaza chiar arhiepiscopului, care a agreat si chiar a laudat solutia arhitecturala aleasa in urma solicitarilor sale imperative.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cathedral Plaza, #oprescu, #constructie, #demolare, #cladire, #referendum , #stiri Sorin Oprescu