"Factura la intretinere se va dubla daca sunt eliminate subventiile"

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 10:10
1269 citiri
"Factura la intretinere se va dubla daca sunt eliminate subventiile"

Factura la intretinere se va dubla daca vor fi eliminate subventiile, potrivit presedintelui Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina, informeaza postul Realitatea TV, citat de NewsIn.

Asociatiile de proprietari sustin ca prin eliminarea subventiilor facturile la apa calda si caldura vor exploda.

Potrivit celor mai pesimite calcule, cand va veni frigul este posibil ca romanii care stau la bloc sa plateasca facturi de doua ori mai mari decat iarna trecuta.

In Bucuresti pretul unei gigacalorii va urca de la 119 lei, cat este in prezent, pana aproape de 300 de lei, cresterea find de 250%.

Asta inseamna ca pentru o familie de 3 persoane, care locuieste intr-un apartament de doua camere, factura la intretinere se va dubla, sustine Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.

"Daca au platit trei milioane, anul acesta vor plati sapte, adica inca o data si jumate", a spus Opaina.

Reprezentantii asociatiilor de proprietari mai spun ca eliminarea subventiei pentru caldura si apa calda ar putea insemna chiar disparitia sistemului de termoficare centralizat, fiindca oamenii nu vor mai putea sa-si plateasca facturile si vor incepe sa se debranseze in masa.

Sistarea subventiilor la apa calda si caldura este una dintre masurile anuntate de presedintele Traian Basescu pentru reducerea deficitului bugetar.

Jumatate din populatia Capitalei va plati mai mult pentru apa calda si caldura, care nu vor mai fi subventionate, potrivit primarului general Sorin Oprescu, decat pentru pensionari si pentru cei cu salarii foarte mici.

Oprescu a afirmat ca de subventii au nevoie doar 46-48% dintre bucuresteni, restul urmand sa plateasca pretul integral de 300 de lei/gigacalorie, si nu pe cel subventionat de 119 lei.

Cei care isi permit sa plateasca pretul intreg vor fi identificati in urma unor calcule, insa, oricum, masura anuntata de edilul-sef al Capitalei nu va putea intra in vigoare decat dupa ce va fi aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. 

#factura, #intretinere, #subventii , #stiri Sorin Oprescu