Proiectele lansate de Oprescu arata bine. Deocamdata in imagini 3D

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 12:04
3704 citiri
Proiectele lansate de Oprescu arata bine. Deocamdata in imagini 3D
Detaliu din Proiectul Promenada Dambovita care va fi finalizat in 2016

Proiectele de dezvoltare urbana pe care si le propune primarul Capitalei, Sorin Oprescu, sunt ambitioase si ar putea schimba radical aspectul Bucurestiului, dar, in ciuda efectelor pozitive pe care l-ar avea asupra localnicilor si turistilor, au o mare problema: absenta finantarii.

Primarul se arata increzator, desi este constient ca planurile incluse in strategia pentru dezvoltarea Bucurestiului necesita un efort financiar de 13 miliarde de euro, suma care contrazice bugetul planificat de Primarie pentru urmatorii patru ani, respectiv de 1,2 miliarde de euro.

Proiectul bugetului centralizat al Primariei Municipiului Bucuresti pentru anul acesta si previziunile pana in 2016 prevad venituri de aproximativ 1 miliard de euro in 2013, suma din care cheltuielile de capital ar insemna 290 milioane de euro.

Chiar daca finantarea continua sa fie o piedica sensibila in calea dezvoltarii proiectelor pregatite de Primarie, Sorin Oprescu le sustine cu ardoare si mizeaza pe fondurile europene.

"Majoritatea proiectelor se bazeaza pe fonduri europene. Suntem hotarati sa mergem si sa obtinem aceste fonduri si toate demersurile ultimelor luni au fost cu explicatii, prezente, cu pregatiri pentru aceste proiecte. Am constatat, si cu surprindere, si cu amaraciune, ca pana acum capitalele tarilor europene nu prea au fost bagate in seama, dar ca exista o revigorare in gandirea celor de la Bruxelles", spunea, luna trecuta, Oprescu.

Proiectele pe care si le doreste primarul Capitalei

In cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana, care va fi pus in practica anul viitor, arhitectii vor reconstitui doua poduri pe vremuri foarte cunoscute: Podul Calicilor si Podul Mihai Voda.

Planul Podului Mihai Voda

De asemenea, trotoarele situate de o parte si de alta a raului Dambovita vor fi marite, in asa fel incat bucurestenii sa se poata plimba in zona. Costul estimativ la care se ridica toate aceste modificari, cunoscute si ca proiectul promenada Dambovita, ajunge la cinci milioane de euro.

Parcul Izvor

Un alt proiect ambitios pe care si-l doreste Oprescu este celebra "Autostrada Suspendata", un proiect anuntat din campania electorala din 2008 si care vizeaza fluidizarea traficului pe marile artere ale Capitalei. Costul proiectului depaseste un miliard de euro.

Autostrada suspendata are, in proiect, o lungime de 13 kilometri

Pasaje pietonale subterane sau supraterane la Piata Presei, Piata Iancului, Mihai Bravu-Splaiul Unirii, Doamna Ghica, Piata Muncii, Piata Sudului, Piata Romana si la Arcul de Triumf si Razoare (cu Leu) - majoritatea cu finalizare pana in 2015.

Parcul Izvor va fi strabatut de mai multe alei

Edilul a mai spus, cu aceeasi ocazie, ca dupa modernizarea si extinderea Teatrului de Revista "Constantin Tanase", reabilitarea Teatrului de Vara, reamenajarea Salii Studio a Teatrului Odeon, a salii Centrului de Proiecte Culturale a Municipiului Bucuresti, a salii Operei Comice pentru Copii si, mai ales, a darii in folosinta a noii sali de spectacol a Teatrului Excelsior, are in vedere alte trei proiecte "ambitioase si extrem de utile", care "innobileaza valoarea culturala a orasului".

Oprescu a precizat ca municipalitatea va construi noi spatii de concerte, respectiv "un complex cultural" cu o sala de concerte de 2.500 de locuri si una cu 500 de locuri, pentru evenimente de anvergura mica.

Proiectul Esplanada

Spatiul propus pentru amplasarea complexului se afla pe esplanada din zona Piata Unirii. "Dorim demararea acestui proiect cel tarziu in trimestrul I al anului 2014 si finalizarea lui in semestrul I din 2016, valoarea estimata fiind de aproximativ 150-200 de milioane de euro", a precizat primarul general al Capitalei.

Un alt proiect are in vedere renovarea, modernizarea si restaurarea complexului Arenele Romane, iar cel de-al treilea vizeaza reabilitarea si modernizarea cladirii Teatrului Evreiesc de Stat.

"Vizam realizarea unui spatiu cultural nou, modern, dotat la cel mai inalt nivel, cu o capacitate intre 5.500 si 8.000 de locuri si scena acoperita. Prin restaurare, dorim punerea in valoare a unei arhitecturi unice in zona Europei de Est. Debutul lucrarii ar putea avea loc in semestrul II al anului 2014, cu finalizare in trimestrul IV din 2015 si o valoare de aproximativ cinci milioane de euro", a spus

Oprescu, despre proiectul ce vizeaza Arenele Romane.

Lista proiectelor lui Oprescu

* Pasaje pietonale subterane sau supraterane la Piata Presei, Piata Iancului, Mihai Bravu-Splaiul Unirii, Doamna Ghica, Piata Muncii, Piata Sudului, Piata Romana si la Arcul de Triumf si Razoare (cu Leu) - majoritatea cu finalizare pana in 2015.

* Pasaj suprateran la Mihai Bravu - Splaiul Unirii - pana la 2014.

* Pasaj subteran Chisinau- Pantelimon (zona Delfinului) - pana la sfarsitul lui 2014.

* Extinderea si modernizarea din fonduri proprii, pana la sfarsitul lui 2015, a spitalelor Foisor si Victor Gomoiu, precum si a ambulatoriilor de specialitate aferente acestora, care vor fi realizate cu bani europeni. Termen de finalizare 2014-2015.

* Un complex cultural cu o sala de concerte de 2.500 de locuri si una cu 500 de locuri, pentru evenimente de anvergura mica, pe esplanada din zona Piata Unirii. Costul estimat ajunge la 200 milioane de euro, iar lucrarile sunt programate in perioada 2014 - 2016.

* Construirea in toate sectoarele a 60 de noi gradinite - cost estimat la aproximativ 40 de milioane de euro, iar durata preconizata este de trei ani.

#Proiecte Sorin Oprescu, #primar bucuresti, #Podul Dambovitei, #Podul Mihai Voda, #proiect Esplanada , #Primar Bucuresti