Romalimenta: Declaratiile privind sustinerea externa a taxei fast-food sunt "cel putin exagerate"

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 17:18
1311 citiri
Romalimenta: Declaratiile privind sustinerea externa a taxei fast-food sunt "cel putin exagerate"

Reprezentantii Romalimenta considera ca declaratiile ministrului Sanatatii, Cseke Attila, cu privire la sustinerea externa a introducerii taxei pe alimente sunt "cel putin exagerate" si induc in eroare populatia.

"Domnul ministru a facut publica o singura scrisoare, trimisa de o organizatie non-guvernamentala, care nu reprezinta, de altfel, nicio institutie a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al patronatului din industria alimentara, precizeaza Mediafax.

Cseke Attila a declarat, miercuri, ca reactiile externe in cazul introducerii taxei pe fast-food au fost bune si a precizat ca specialistii lucreaza la actul normativ, dar nu poate estima termenul la care acesta va fi definitivat.

"Avem reactii externe foarte bune. Un exemplu ar fi cel pe care l-am primit din partea ambasadorului Suediei in Romania. Expertii lucreaza la acest act normativ", a spus ministrul Sanatatii.

Alianta Europeana pentru Sanatate Publica (EPHA) a adresat, in februarie, o scrisoare deschisa premierului Emil Boc si ministrului Sanatatii, prin care si-a exprimat sprijinul fata de intentia Guvernului de la Bucuresti de a descuraja consumul de alimente nesanatoase.

Romalimenta sustine ca EPHA este un ONG care prezinta un punct de vedere subiectiv.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat ca ministrul ar trebui sa incurajeze si sa participe la dialogul local, intrucat orice taxa se va reflecta social asupra populatiei.

"Uniunea Europeana nu are ca politica taxarea alimentelor, cu o singura exceptie, care nu are legatura cu dialogul recent asupra stilului de viata echilibrat. Din contra, sunt tari europene in care alimentele beneficiaza de un nivel redus al TVA. In plus, majoritatea mass-media europene au prezentat intr-o lumina extrem de negativa aceasta intiativa a Guvernului Romaniei, iar reactiile externe nu au fost nicidecum de sustinere", a mai spus Minea.

Potrivit patronatelor, introducerea taxei fast-food ar putea duce la cresterea pretului alimentelor in medie cu peste 20%, dar si la disponibilizarea a 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#taxa fast food, # introducere, # alimente , #stiri Sorin Minea