MS: nu se poate calcula majorarea pretului dupa introducerea taxei fast-food

Luni, 01 Februarie 2010, ora 16:31
1286 citiri
MS: nu se poate calcula majorarea pretului dupa introducerea taxei fast-food

Ministerul Sanatatii (MS) considera cifrele si procentele avansate luni de catre reprezentantii patronatelor din industria alimentara, cu privire la asa-zisa taxa pe fast-food, ca fiind nerealiste si fara o baza de calcul.

"Pana in prezent, Ministerul Sanatatii nu a stabilit lista produselor alimentare nerecomandate care ar putea fi taxate si nici cuantumul de contributii, de asemenea nu au fost avansate cifre pe baza carora ar putea fi calculate majorari de preturi la alimente sau disponibilizari de personal.

Oficialii Ministerului Sanatatii atrag atentia reprezentantilor asociatiilor profesionale din acest sector sa nu foloseasca intentia MS privind descurajarea consumului de alimente nesanatoase ca un pretext pentru introducerea, nejustificat, a propriilor intentii si masuri care pot afecta populatia.

Deocamdata, ministerul are in dezbatere o intentie, si la fel ca si in cazul celorlalte proiecte supuse dezbaterii publice, se asteapta observatiile si sugestiile tuturor celor interesati, care vor fi luate in discutie", se mai precizeaza intr-un comunicat al ministerului.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii anunta, in acelasi context, ca va organiza o dezbatere publica privind instituirea unei contributii pentru descurajarea consumului alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari acest subiect la sediul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti.

Dezbaterea a fost solicitata de catre Romalimenta, Rompan si Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui.

Reprezentantii patronatului si ai sindicatelor din industria alimentara declarasera anterior ca aplicarea taxei pe fast-food ar putea aduce scumpiri ale produselor la raft de aproximativ 30%, dezechilibrele provocate de aceasta pe piata putand cauza falimentul companiilor din industria alimentara. In plus, respectiva taxa va duce la concedieri egale cu procentul scumpirilor, dupa cum sustine presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat, la inceputul lunii ianuarie, ca Ministerul Sanatatii intentioneaza sa introduca o taxa pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmand a fi destinati programelor de sanatate si de investitii.

"In aceste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura", spunea ministrul Sanatatii, Attila Cseke, care a precizat ca proiectul este, deocamdata, in dezbatere, neputand vorbi despre un cuantum al noii taxe.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, spunea ca taxa fast-food, in alte tari care au implementat-o, este variabila in functie de consum, calculandu-se in functie de preponderenta E-urilor si in conditii de consum excesiv.

"In momentul de fata avem o crestere a incidentei obezitatii si diabetului la copii, lucru ingrijorator, care impune interventia cu o anumita masura", a explicat Streinu-Cercel.

#fast, #food, #ministerul, #sanatatii, #taxa , #stiri Sorin Minea