Din acest an s-ar putea introduce taxarea inversa in industria alimentara

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:28
1285 citiri
Din acest an s-ar putea introduce taxarea inversa in industria alimentara

Taxarea inversa in industria alimentara, prin care TVA se va incasa in magazine si nu pe parcursul ciclului de fabricatie a produselor, ar putea fi introdusa in acest an, potrivit federatiilor Romalimenta si Rompan. 

"Noi am propus ministrului Agriculturii o taxare inversa in industrie, care presupune incasarea TVA abia la sfarsitul ciclului. Aceasta taxa ar putea elimina piata neagra din industrie", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea, dupa o intalnire avuta, vineri, cu ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, precizeaza Mediafax.


El a adaugat ca reprezentantii ministerului au fost de acord, in principiu, cu introducerea acestui nou tip de taxare, urmand sa discute si cu Ministerul Finantelor.


"Vom face niste simulari saptamana viitoare ca sa vedem ce inseamna taxarea inversa", a declarat, la rindul sau, Aurel Popescu, presedintele federatiei Rompan, prezent la intalnirea cu ministrul Agriculturii.


Sorin Minea a adaugat ca, asa cum se incaseaza TVA in acest moment, in fiecare etapa a ciclului de fabricatie, taxa pe valoarea adaugata duce la cresterea pretului alimentelor.


"Plimbarea de TVA duce la cresteri de pret. Introducerea unei taxe inverse va avantaja pe toata lumea si va rade piata neagra", a spus Minea.


El a adaugat ca un alt punct discutat cu ministrul Agriculturii a fost asa-numita lege a comertului, unde exista cateva puncte care o fac greu aplicabila.


"L-am rugat sa supende aplicarea legii pentru o luna sau doua si sa invite supermarketurile la discutii. Daca s-ar aplica acum aceasta lege, s-ar putea ca preturile sa creasca", a mai spus presedintele Romalimenta.


Minea si-a exprimat dezacordul fata de cei care cer o derogare de la Comisia Europeana pentru prelungirea cu cel putin un an a subventiilor agricole, afirmand ca intr-o economie de piata reala, statul trebuie sa aiba o interventie minima.


"Industria alimentara nu a primit niciodata subventii si a supravietuit", a subliniat Minea.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie alimentara, # taxare, # tva, # inversa, # preturi , #stiri Sorin Minea