Agrostar: platim alimente cu 40% mai mult

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 14:37
1527 citiri
Agrostar: platim alimente cu 40% mai mult

Presedintele Agrostar, Stefan Niculae, a declarat ca in Romania alimentele costa cu pana la 40% mai mult, pentru ca statul roman nu are nicio legislatie de sprijin.

"Platim produse alimentare cu 30-40% mai scumpe. Agricultura Romaniei ar putea sa dea productii si preturi foarte decente pentru orice consumator, dar agricultura a devenit o afacere in conditiile in care 70% din venitul unui cetatean se duce pe mancare", a declarat Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, pentru Ziare.com.

Una dintre cele mai mari cresteri de pret o va cunoaste painea, de 30%, in perioada imediat urmatoare. Cresteri vor fi si la legume, de 3-5%, dar si la lapte.

"Tinand cont de sprijinul aproape inexistent al Guvernului si aici ma refer la combaterea calamitatilor, subventii, am prognozat acest dezechilibru, am prognozat o crestere de preturi pentru ca, daca agricultorul roman ar fi avut posibilitatea sa produca la intreaga capacitate, pe 9 milioane de hectare, am fi putut sa discutam de preturi decente.

Dar avand in vedere ca productia interna scade de la luna la luna, si ma refer aici si la lapte si la carne, la toate produsele pe care le avem noi pe piata, iar 70% din alimente sunt din import, depindem de o bursa a preturilor.

Cresterea pretului la grau va determina o crestere a pretului painii, in momentul in care procesatorii vor incepe sa foloseasca din productia acestui an, probabil in noiembrie decembrie.

Vom vedea ca vom avea undeva la 25-30% crestere la paine.

La legume se anunta cresteri de pret de 3-5%, crestere ce vine din zona importurilor pentru ca in Romania noi nu mai avem legume. De exemplu la tomate, care erau un produs traditional in tara noastra, avem o productie diminuata cu aproape 80% avand in vedere consecintele climatice pe care noi le-am inregistrat in ultimul timp", a precizat seful Agrostar.

Marirea TVA cu 5% se resimte in continuare

La randul sau, Sorin Minea presedintele Romalimenta, considera ca marirea TVA cu 5% se va resimti in continuare, in mod treptat.

"Acel TVA pacatos are un impact de lunga durata. Asa se explica si scumpirile acestea, este acel TVA care incet incet este introdus in pret, nu este lasat afara, asa cum s-a sperat. Este absolut normal ca acel 5% sa apara in pretul final. Exista doua probleme: se scade calitatea inlocuindu-se reteta sau se baga in pret acel 5%. Scumpirile majore de pe piata nu sunt din cauza industriei.

La ora actuala, cele mai mari scumpiri sunt in piata la zarzavaturi si fructe, ori alea nu sunt industrii. Scumpirile masive au aparut in piata nefiscalizata. Piata nefiscalizata este cea care impinge pretul in sus, nu industria. Industria o urmeaza, pentru ca se creeaza un dereglaj de piata si sunt obligat sa merg si eu pe acelasi lucru, pentru ca in primul rand se deregleaza piata materiilor prime", a opinat Minea, pentru Ziare.com.

Din punctul sau de vedere, nu va fi nicio scumpire masiva, ci va fi vorba de mici modificari la unele alimente.

"In general pot sa apara mici modificari de pret la lapte, pentru ca iarna este o problema sezoniera. Laptele, iarna, este mai putin decat vara si se mai scumpeste, dar destul de putin. Pot sa apara mici modificari de pret la paine.

Acel 30% anuntat nu s-a vazut inca si nici nu se va vedea acest procent, dar mici modificari vor avea loc, pe fondul lipsei de grau de panificatie, insa nu majorari uriase. Carnea este ultima care va raspunde la acest impact. Daca se vor scumpi furajele, se poate scumpi carnea. Posibilitatile de scumpire acum sunt speculative", a continuat seful Romalimenta.

Potrivit lui Sorin Minea, nu pot avea loc scumpiri reale decat daca se intampla ceva pe piata, precum o devalorizare brusca a leului sau o inflatie care depaseste 10%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agrostar, #alimente, #produse, #scumpiri , #stiri Sorin Minea