3,2 milioane de porci vor fi sacrificati in perioada sarbatorilor de Craciun

Joi, 07 Decembrie 2006, ora 05:27
935 citiri

Aproape jumatate din cei sapte milioane de porci existenti in Romania vor fi sacrificati in perioada sarbatorilor de Craciun, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale /MAPDR/.Daca anul trecut, de Craciun, numarul porcilor sacrificati a fost de 2,86 milioane capete, in acest an vor fi taiati 3,2 milioane de porci, mai mult cu circa 340.000 de capete.

Efectivele totale de porcine, la 31 octombrie 2006, erau de 7,024 milioane capete, aproape 80 la suta (5,594 milioane capete) aflandu-se in gospodariile populatiei si numai 1,4 milioane in societati si asociatii cu capital privat.

Potrivit directorului MAPDR, Viorel Borsan, pretul carnii de porc in acest an va fi comparabil cu cel din 2005, de circa 45-50.000 lei vechi/kg, in viu (40-54.000 lei/kg in 2005) si de 60-75.000 lei/kg in carcasa (66-74.000 lei/kg anul trecut).

Desi in aceste conditii un porc de 100 de kg ar putea fi achizitionat cu circa cinci milioane lei vechi, crescatorii cer un pret mai mare intrucat in momentul de fata majoritatea targurilor sunt inchise, ca urmare a evolutiei pestei porcine clasice. De asemenea, va fi interzisa circulatia animalelor in perioada derularii primei etape de vaccinare a porcilor contra pestei porcine, care va incepe in aceste zile.

Potrivit conducerii ANSVSA, sacrificarea porcilor in gospodariile populatiei se va face inca dupa metode traditionale, spre deosebire de abatoare, unde porcii se eutanasiaza. Desi legea nu-i obliga pe cei care sacrifica porci in gospodarii sa testeze carnea de porc pentru trichinela spiralis, autoritatile veterinare recomanda efectuarea acestor probe, care costa maxim 100.000 de lei vechi, pentru a evita consumul carnii infestate.

In ceea ce priveste produsele din carne, procesatorii afirma ca nu vor majora preturile pana la sfarsitul lunii ianuarie, dimpotriva, vor veni cu diferite discount-uri pe anumite produse traditionale.

'Vom opera numite discount-uri la produsele din carne de porc, in perioada sarbatorilor de Craciun, deoarece consumul de carne si produse din carne de porc creste cu circa 10-15 la suta in acest interval de timp', a declarat pentru Rompres Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)