Reducerea CAS este vazuta de antreprenori ca o majorare salariala

Luni, 14 Mai 2012, ora 12:49
1772 citiri
Reducerea CAS este vazuta de antreprenori ca o majorare salariala

Guvernul Ponta a decis reducerea cu 5% a contributiei angajatorului la CAS si impozit maxim de 16%. Masuri care, in acceptiunea antreprenorilor, inseama o crestere salariala prin reducerea impozitului.

Maria Grapini, presedintele Grup Pasmatex si membru al asociatiei FEPAIUS, spune ca antreprenorii au solicitat de mult timp reducerea contributiei CAS din partea angajatorului.

Grapini considera ca antreprenorii au fost pacaliti, pentru ca Gheorghe Pogea (ministru de finante in perioada 2008-2009) a sustinut ca majorarea CAS va fi implementata doar pentru anul 2009, insa, ea a ramas in vigoare pana acum.

Cresc taxele, creste munca la negru

Cresterea acestor taxe are efecte directe in munca la negru, dar si in imposibilitatea ca angajatorul sa opereze majorari salariale, sustine Maria Grapini, care considera ca actuala decizie va schimba situatia. Ea este convinsa ca decizia de a reduce contributia CAS pentru firme nu va avea efect direct asupra bugetului, decat in primele doua, trei luni, dupa care lucrurile se vor regla.

Maria Grapini sustine mentinerea impozitului maxim la 16% si aplicarea impozitului degresiv, pentru ca, spune ea, in Romania inca nu poate fi oferit un salariu minim care sa asigure un trai decent.

Antreprenoarea este de parere ca daca guvernul ar fi optat pentru o majorare a impozitului maxim ar fi avut loc doua efecte: unul psihologic si cel al costurilor. Cel psihologic ar fi creat o si mai mare neincredere in mediul de afaceri romanesc, iar cel de costuri ar fi facut ca unii antreprenori sa nu mai plateasca taxe, in timp ce restul ar fi pus lacat afacerii.

Criza a decapitalizat IMM-urile

In anii de criza, sustine Grapini, intreprinderile mici si mijlocii s-au decapitalizat foarte mult, lichiditatile sunt mici, firmele sunt blocate, iar orice majorare ar fi fatala pentru IMM-uri.

Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta si actionar majoritar la Angst, considera ca reducerea CAS-ului pentru angajatori este, de fat, o marire salariala, pentru ca se reduce o taxa pe venit. "Cinci puncte din CAS nu e reprezinta o suma uriasa, fiind un fel de crestere salariala. Pe mine, ca angajator, ma avantajeaza alte modificari legislative, insa este buna si asta, fiind prima decizie coerenta in care se reduc impozitele", a declarat Sorin Minea.

Intreprinzatorul considera ca, reducerea CAS cu 5% pentru angajator, coroborata cu impozitul diferentiat vor duce la o crestere indirecta a veniturilor salariale, fara efort bugetar, ci prin reducerea impozitelor.

Cea mai importanta decizie economica pe care guvernul ar trebui sa o adopte este reducerea cotei TVA la alimente, sustine antreprenorul. Sorin Minea tine sa sublinieze ca sintagma "produse de baza" este intrebuintata gresit, pentru ca nimeni nu stie ce produse intra in aceasta categorie.

Zaharul si uleiul nu sunt produse de consum zilnic

Proprietarul Angst sustine ca, toti vor introducerea zaharului si uleiului pe lista produselor de baza, prin prisma faptului ca cele doua produse erau rationalizate pe vremea comunismului. Insa, spune Minea, acestea se vindeau cu cartela nu din ratiuni de consum, ci pentru ca procesul de fabricatie consuma multa energie, sustine antreprenorul.

Sorin Minea spune ca, in multe state dezvoltate, produsele de baza sunt considerate cele de origine animala. Adica laptele si produsele lactate, carnea si produsele derivate din carne, pestele, oua sau carne de pasare, in niciun caz zahar si ulei.

Industria alimentara vs. piata neagra

Omul de afaceri afirma ca, in statele dezvoltate, cota TVA redusa este aplicata la produsele alimentare, care se despart in doua categorii: produse alimentare reale, cele pe care le consumi, si produsele alimentare colaterale, iar aici intra si cateva bauturi.

Seful Angst sustine ca piata neagra descurajeaza productia pe o scadere de consum ca cea de acum, motiv pentru care nu exista bani la bugetul de stat. Iar nefiind bani, spune Minea, cresc taxele si impozitele, iar, indirect, tot consumatorul final este bun de plata. Antreprenorul considera ca piata neagra reprezinta cea mai mare concurenta neloiala de pe piata alimentara sau agricola din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#antreprenori romani, #antreprenori sprijin guvern, #reducerea cas, #taxe impozite, #majorare salariala , #Afaceri