Guvernul vrea sa opreasca cesiunea evazionista de actiuni catre decedati

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 23:01
1522 citiri
Guvernul vrea sa opreasca cesiunea evazionista de actiuni catre decedati

Guvernul va stabili in perioada imediata proceduri clare de sanctionare a persoanelor fizice care cesioneaza parti sociale sau actiuni de la firme cu obligatii bugetare neachitate catre persoane decedate, cu handicap ori cetateni straini din tari non-UE, pentru a se sustrage de la plata datoriilor.

Introducerea unor astfel de sanctiuni a fost convenita vineri, la Palatul Victoria, unde premierul Emil Boc l-a convocat pe presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, pentru o discutie privind masurile care urmeaza sa fie introduse pentru combaterea evaziunii fiscale, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

"Premierul si presedintele ANAF au convenit ca este nevoie de un cadru legal clar pentru sanctionarea persoanelor fizice care cesioneaza parti sociale sau actiuni detinute intr-o societate cu obligatii bugetare neachitate catre persoane greu identificabile, precum persoane cu handicap, decedate sau alte in state non-UE, precum Republica Moldova sau tarile arabe, cu scopul de a se sustrage de la plata datoriilor.

In prezent, nu exista o prevedere clara in acest domeniu si este nevoie de o varianta rapida si legala de monitorizare a unor astfel de operatiuni nelegale", au aratat sursele citate.

Seful Guvernului si presedintele ANAF au convenit sa fie reglementata si situatia firmelor implicate in tranzactii intracomunitare nelegale, care cumpara din state UE produse alimentare si de consum imediat fara plata TVA, conform legislatiei in domeniu, dar comercializeaza ulterior marfurile prin "firme fantoma", sustragandu-se de la plata TVA.

Contactat de MEDIAFAX, seful ANAF, Sorin Blejnar, a confirmat intalnirea cu premierul, aratand ca au fost discutate probleme legate de activitatea comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale si masurile prioritare care trebuie aplicate in acest sens.

"Una dintre masurile de imediata urgenta este legata de cesiunea partilor sociale sau actiunilor, in scopul sutragerii de la plata datoriilor bugetare", a spus Blejnar. El a precizat ca, saptamana viitoare, va fi organizata prima reuniune din acest an a comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale.

Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri, ca Guvernul a decis constituirea unui consiliu interministerial care sa rezolve saptamanal sesizarile privind evaziunea fiscala si sa identifice modalitati de eliminare a fenomenului.

Consiliul va fi format din reprezentanti ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ministerului de Interne, Ministerului Justitiei si altor institutii cu atributii in combaterea evaziunii fiscale. 

#guvern, #boc, #evaziune, #fiscala , #stiri Sorin Blejnar