Guvernul infiinteaza "Registrul operatorilor intracomunitari"

Vineri, 14 Mai 2010, ora 16:29
2097 citiri
Guvernul infiinteaza "Registrul operatorilor intracomunitari"

Guvernul va infiinta, la 1 iulie, "Registrul operatorilor intracomunitari", care va include toate persoanele impozabile si companiile care efectueaza operatiuni intracomunitare, masura avand ca scop o mai buna monitorizare a acestora, cresterea veniturilor la buget si diminuarea evaziunii fiscale.

"Incepand cu data de 1 iulie 2010, se infiinteaza «Registrul

operatorilor intracomunitari», care cuprinde toate persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale, obtinut de MEDIAFAX.

Initiativa a fost anuntata anterior de presedintele ANAF, Sorin Blejnar, care a afirmat ca va fi creat un registru operativ intracomunitar, in care va exista o evidenta institutionalizata a tuturor persoanelor care fac achizitii din produse fiscale cu risc mare, scopul acestei masuri fiind combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit proiectului, la data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA, persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent si inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare.

Solicitarile de inscriere in Registrul operatorilor intracomunitari se vor depune la organele fiscale competente incepand cu data de 1 iunie.

Nu pot fi inscrise in registrul respectiv persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, si nici persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care au solicitat anularea inregistrarii in scopuri de TVA sau aceasta le-a fost anulata din oficiu, de catre organul fiscal.

In ceea ce priveste evaziunea fiscala, Blejnar a anuntat saptamana trecuta ca in perioada urmatoare ANAF va declansa actiuni de verificare "mult mai drastice" in vederea combaterii acestui fenomen prin masurile organizatorice si legislative, dar nu a stabilit in cadrul negocierilor cu FMI un procent de reducere a acesteia.

Intrebat care este nivelul evaziunii fiscale in Romania, Blejnar nu a dorit sa faca o cuantificare, dar a recunoscut ca nivelul este "destul de mare".

#combatere, #evaziune, #fiscala, #intracomunitari, #operatori, #registru , #stiri Sorin Blejnar