Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Garda Financiara si Vama nu se mai comaseaza cu ANAF

Garda Financiara si Vama nu se mai comaseaza cu ANAF

Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor nu vor mai fi comasate cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, reorganizarea agentiei urmand sa fie realizata prin desfiintarea unor directii regionale si disponibilizari de personal, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale. 

La inceputul lunii martie, un proiect de hotarare de Guvern arata ca Fiscul va fi reorganizat prin preluarea atributiilor Autoritatii Vamilor si Garzii Financiare si va functiona ca organ de specialitate al administratiei publice centrale.

In urma restructurarii, numarul total de posturi trebuia sa scada cu aproape 5.000, la 29.100.

"Proiectul de reorganizare a ANAF, aflat in procedura de avizare, nu mai cuprinde desfiintarea Garzii Financiare si a Vamii.

Aceste doua institutii vor ramane in formula actuala. Guvernul a renuntat la idee, cel mai probabil pentru ca propunerea nu avea sustinerea intregii coalitii", au spus sursele citate.

La trei zile dupa publicarea proiectului de hotarare, presedintele Traian Basescu a spus ca ar mai da o sansa Garzii Financiare si ANV, pe care le-ar mentine pana la 31 decembrie (2011 - n.r.) pentru a da proba capacitatii lor de a avea o activitate eficienta.

"Nu cred ca atunci cand o institutie merge prost pana la urma o desfiintezi. Trebuie sa o faci sa functioneze", a mai spus atunci presedintele.

De asemenea, ministrul Mediului, Laszlo Borbely declara la inceputul lunii martie ca Uniunea (UDMR - n.r.) are rezerve fata de forma proiectului de hotarare facut public de Ministerul Finantelor care prevede desfiintarea Garzii Financiare, condusa de Arpad Csaba Ladanyi.

Potrivit surselor, Autoritatea Nationala a Vamilor si Garda Financiara vor ramane in continuare institutii de sine statatoare, insa vor avea loc comasari si reduceri ale unor administratii financiare judetene, precum si disponibilizari si relocari de personal.

Atat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, cat si presedintele ANAF, Sorin Blejnar, au vorbit in ultimul timp de restructurarea ANAF prin reducerea cu pana la 30% a numarului de administratii financiare, fara sa mai aminteasca si de comasarea Garzii si ANV.

In cea mai recenta declaratie pe acest subiect, Ialomitianu preciza ca restructurarea ANAF va duce la disponibilizarea a 20% din personalul agentiei, care totalizeaza in prezent aproximativ 34.000 de posturi.

In urma cu un an, presedintele ANAF spunea ca nu este nemultumit de calitatea profesionala, chiar si morala a unora dintre angajatii Garzii Financiare.

De altfel, in luna februarie a acestui an, Blejnar afirma chiar ca sunt angajati ai Garzii Financiare care nu conosc legea, ceea ce explica unele rezultate mai slabe.

Garda Financiara este condusa de la inceputul anului trecut de Arpad Ladanyi (UDMR), care a fost numit prin decizie a premierului Emil Boc. Atat Garda Financiara, cat si Autoritatea Nationala a Vamilor se afla in subordinea ANAF. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2069 ori
Citeste mai multe despregarda financiara vama anaf