Forfetarul: 100.000 falimente pentru 217 milioane euro

Duminica, 02 August 2009, ora 22:43
1708 citiri
Forfetarul: 100.000 falimente pentru 217 milioane euro

Impozitul minim va aduce incasari de aproximativ 1,16 miliarde de lei (in jur de 277 milioane de euro) pana la sfarsitul acestui an, de peste trei ori mai mari decat estimasera initial oficialii de la Finante. Astfel, in numai doua luni de aplicare a acestei obligatii, statul a incasat 291,7 milioane de lei (69 milioane de euro) de la aproape 65% dintre firme, spune Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), citat de Mediafax.

In momentul introducerii acestei obligatii fiscale, Ministerul Finantelor miza pe o suma de doar 350 de milioane de lei pe opt luni de zile, din mai pana la sfarsitul acestui an. "Fara impozitul minim, 415.033 firme ar fi platit un impozit pe profit si venit de 22,25 milioane lei.

Este o diferenta de 270 milioane lei, adica 65 de milioane euro, ceea ce arata ca introducerea impozitului minim a fost benefica", explica presedintele ANAF. Adica, situatia s-a schimbat fata de anul trecut, cand 80% din societatile din Romania declarau pierderi duble fata de profit.

Cu alte cuvinte, premierul Emil Boc are un argument puternic in fata partenerilor de coalitie, care doresc anularea impozitului minim de la 1 septembrie.

Nu mai devreme de sfarsitul saptamanii trecute, premierul a anuntat ca nu va renunta la acest impozit.

Venituri cu 5,1% mai mici dupa sase luni

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

In consecinta, sumele din impozitul minim vor aduce o anumita revigorare a veniturilor bugetului general consolidat, care dupa primele sase luni a inregistrat un minus de 5,1%, cea mai mare scadere, de 8%, fiind in cazul impozitului pe profit.

Aceasta este jumatatea plina a paharului, insa nu trebuie uitate nici firmele care au fost nevoite sa traga obloanele tocmai din cauza acestei obligatii cuprinse intre 500 si 10.000 euro pe an, conform grilei de impozitare.

Nu exista insa statistici certe care sa arate cifra exacta a radierilor din acest motiv. Spre exemplu, un studiu de impact realizat de Ministerul Finantelor estimeaza ca este posibil ca circa 102.000 firme, care in 2008 au avut o cifra de afaceri medie de 200 euro/luna, sa inceteze activitatea dupa introducerea impozitului minim.

Si mediul de afaceri a zugravit un posibil scenariu: una din trei microintreprinderi va disparea de pe piata.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#faliment, #forfetar, #impozit , #stiri Sorin Blejnar