Fiscul vrea sa-i verifice pe bogati dupa cheltuieli

Miercuri, 05 August 2009, ora 09:04
1171 citiri
Fiscul vrea sa-i verifice pe bogati dupa cheltuieli

Politicienii, cantaretii la nunti, functionarii cu Ferrari pot sta deocamdata linistiti. Sorin Blejnar, presedintele ANAF, recunoaste ca adoptarea masurii e "o chestiune de vointa" si va fi aplicata, cel mai devreme, din 2010.

Fiscul a luat in vizor oamenii bogati din Romania. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vrea sa aiba puteri sporite pentru a putea verifica averile - sustinute sau nu de o activitate economica - ale persoanelor cu foarte multi bani, dar si cheltuielile acestora.

"Noi, ca Fisc, trebuie sa vedem foarte clar veniturile pe care le realizeaza o persoana foarte bogata, dar si nivelul cheltuielilor.

Va trebui sa regandim putin declaratia de impozit pe venitul global, pentru a putea cuantifica veniturile acestor persoane foarte bogate", a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru Gandul Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Vestea buna pentru cei care ar putea fi vizati este ca proiectul acesta ar putea fi gata abia peste un an.

"Este un obiectiv indepartat pe care mi l-am propus. Peste un an, va exista aceasta propunere, dar nu stiu daca va fi si aprobata", adauga Blejnar.

Intrebat de ce anume depinde punerea ei in practica, seful Fiscului a raspuns ca "este o chestiune de vointa".

De el depinde insa fundamentarea ideii, adica si propunerea de infiintare a unei directii in cadrul ANAF specializate in controlul averilor.

Daca proiectul Fiscului va primi acceptul membrilor cabinetului Boc, noua obligatie ar putea fi pusa in practica pentru veniturile realizate in 2010. Nu mai devreme, pentru ca "nu poti schimba regulile jocului in timpul dansului", explica el.

Acum, lipsa unui cadru legal nu permite Agentiei sa se autosesizeze in urma declaratiilor din presa ale unor cantareti de la nunti legate de cumpararea unor limuzine, de exemplu.

Altfel spus, ANAF poate verifica veniturile, dar nestiind exact care sunt cheltuielile, nu poate descoperi eventualele incalcari de lege.

Expertii in fiscalitate spun ca ideea poate fi considerata o masura buna, care insa ar putea degenera "intr-o vanatoare de vrajitoare".

"Este clar ca Romania are nevoie de masuri ferme atat pe partea de reglementare, cat si pe partea de administrare, adica de implementare a legii. Trebuie insa avut grija ca astfel de reglementari sa nu duca la vanatori de vrajitoare", a declarat pentru Gandul Gabriel Biris, avocat specializat pe domeniul fiscalitatii.

Cand vom avea Fisc ca in America

Aceasta este doar o propunere care ar putea sa schimbe pe termen lung perceptia publicului asupra eficientei Fiscului romanesc, unul care nu seamana catusi de putin cu cel american. "Este adevarat, in Romania, contribuabilii nu tremura cand aud de Fisc.

Tine si de cultura noastra, pe de-o parte, dar si de faptul ca noi nu avem atribut de cercetare penala prealabila.

In alte tari, Fiscul are aceasta competenta si e de inteles de ce persoanele fizice si juridice intra in fibrilatii cand se gandesc ca vor face obiectul unor anchete de natura penala", explica Blejnar.

Asta nu inseamna insa ca in Romania nu se incaseaza taxe si impozite.

Presedintele ANAF spune ca institutia pe care o conduce este eficienta, tinand cont ca suntem in criza economica, bancile nu au reluat creditarea iar consumul populatiei s-a diminuat pe fondul scaderii veniturilor.

Toate acestea se vad in statisticile oficiale, care arata o inghetare a veniturilor la buget.

In luna ianuarie, statul a incasat din taxe cu 5,3% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar dupa dupa prima jumatate de an, nivelul veniturilor fiscale la buget a scazut cu 5,1%.

Piata cerealelor, prima pe lista

Intr-un clasament al actelor de evaziune, achizitiile intracomunitare reprezinta domeniul cu cele mai multe probleme, achizitiile si livrarile de cereale fiind o sursa de sustragere de la plata TVA pentru multe companii.

Presedintele ANAF a dat ca exemplu cazurile a sase companii, care in doi ani au platit taxe si impozite de doar 104,1 milioane de lei, primind in schimb din partea statului 494 milioane de lei pentru rambursarile de TVA.

Asadar, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 390 milioane de lei.

Comisarii Garzii Financiare mai au de lucru si cu firmele care fac transporturi ilicite de marfuri.

Numai prin actiunea "Carausul" - dedicata combaterii transporturilor ilicite de marfuri, printre care si cereale - comisarii au confiscat intr-o luna bunuri de 10,4 milioane de lei, confiscand 115 mijloace de transport. 

#anaf, #buget, #fisc, #impozite, #taxe , #stiri Sorin Blejnar