Blanculescu: Tinta data lui Blejnar a fost un test

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 12:08
2178 citiri
Blanculescu: Tinta data lui Blejnar a fost un test
Ionel Blanculescu spune ca vor mai urma demiteri/ Sursa foto: Ziuaveche.ro

Misiunea data de premier sefului ANAF, Sorin Blejnar, era una imposibila, insa reprezinta un semnal-test, un mesaj pe care acesta nu a stiut sa-l decodifice, dupa cum a declarat consultantul financiar Ionel Blanculescu, pentru Business24.

Sorin Blejnar a fost demis, marti, de premierul Mihai Razvan Ungureanu pe motiv ca nu a atins tinta de 1,5% din PIB, adica 2 miliarde de euro, in ceea ce priveste veniturile aduse de ANAF la buget din combaterea evaziunii fiscale. Aceasta misiune i-a fost data pe 17 februarie si trebuia indeplinita in doua luni.

In urma anuntului Guvernului, Blejnar a declarat ca, de fapt, si-a dat demisia in alb inca de acum doua luni, atunci cand i s-a stabilit targetul respectiv.

"Din punctul meu de vedere, a fost un target nerealist. Am inaintat demisia de atunci pentru ca nu stiam daca vom atinge tinta. A fost un gest de onoare. Tinta premierului este irealizabila din punct de vedere al incasarilor, este realizabila din punct de vedere al veniturilor constatate", adeclarat Blejnar.

Pana acum, nivelul veniturilor obtinute de ANAF din combaterea evaziunii se ridica la 1% din PIB, aproape de tinta de 1,5%. In fiecare luna din 2011, ANAF a inregistrat venituri constatate de 0,4% din PIB din combaterea evaziunii fiscale, dupa cum a adaugat acesta.

In locul lui Blejnar a fost numit Serban Pop. Acesta a fost vicepresedintele ANAF pana in 2009 si pana la sfarsitul lui 2010, a facut parte din consiliul de conducere al CEC Bank. De asemenea, a fost seful cabinetului fostului ministru de Finante Mihai Tanasescu.

Ionel Blanculescu, consultant financiar si fost ministru delegat pentru coordonarea autoritatilor de control din Guvernul Nastase, crede ca demiterea lui Blejnar este prima dintr-un sir lung de decapitari, pe care premierul Ungureanu le va face in randul sefilor din institutiile ce lupta impotriva evaziunii fiscale.

- Sorin Blejnar a spus ca tinta de doua miliarde de euro data de premier a fost nerealista. Putea sau nu putea sa fie atinsa?

Ionel Blanculescu: Acea solicitare a lui MRU era de fapt un mesaj transmis catre toate institutiile de stat care lupta impotriva evaziunii fiscale. "Eu, prim-ministru al Romaniei, transmit catre mediul economic faptul ca unul dintre cele mai mari flageluri care afecteaza Romania este evaziunea fiscala".

Tinta de obtinere a 2 miliarde de euro din combaterea evaziunii fiscale in doua luni este posibila, insa nu cu ANAF-ul pe care il avem azi. Evaziunea fiscala se ridica la 12-13 miliarde de euro pe an, cifra apropiata de cea pe care o transmite si Consiliul Fiscal de mult timp, de 14 miliarde de euro.

Nici premierul, nici un om cu inteligenta medie, nu putea sa creada ca in doua luni vor putea fi aduse cele 2 miliarde de euro la buget. Asadar, ceea ce a facut MRU a fost un semnal-test pentru modul in care institutiile functioneaza. Nu puteam ajunge la cifra de 2 miliarde de euro in doua luni cu un ANAF defectuos.

- In acest caz, ce vroia de fapt premierul si de ce nu a transmis un mesaj clar?

- Blejnar putea aduce 200 de milioane de euro din cele 2 miliarde de euro si sa ramana in post, daca premierul ar fi vazut ca activitatea ANAF s-a imbunatatit.

In toata aceasta perioada de doua luni, premierul a analizat modul in care a functionat institutia si a tras anumite concluzii. Iar decizia luata nu cred ca este doar demiterea lui Blejnar. Vor urma multe decapitari in toate institutiile care lupta importriva evaziunii fiscale. Vom asista la un val intreg de masuri.

- Ce credeti ca a facut ANAF in aceste doua luni?

Cei care au avut capacitatea sa decodifice mesajul, au inteles ce vroia Ungureanu. Cei care nu au inteles, s-au apucat sa alerge dupa vanzatoarele de flori din piete. Cand au vazut ca sunt pe drumul gresit, au inceput sa alerge dupa tirurile din vami, blocand activitatea economica a Romaniei si a statelor vecine. Au vrut sa-i impresioneze pe cei care se uita la televizor in acelasi mod in care au facut-o si in anii trecuti.

- Ce ar fi trebuit sa faca Blejnar pentru a nu fi revocat?

Pentru a evita aceasta demitere, seful ANAF ar fi trebuit sa faca doua lucruri simple. In primul rand, sa prioritizeze activitatea pe marea evaziune fiscala, care reprezinta 80% din cele 12-13 miliarde de euro. Chintesenta marii evaziuni fiscale este "transfer pricing", adica preturile de transfer, despre care nu s-a vorbit deloc in aceste doua luni.

Al doilea lucru pe care trebuia sa-l faca este sa actioneze asupra cauzei si nu a efectului evaziunii fiscale. Iar cauza nu o reprezinta vanzatoarea de flori din piata sau tirurile din vama, ci centrele de comanda.

Spre exemplu, in domeniul comertului cu legume si fructe s-a ationat asupra tirurilor, insa activitatea acestora este dictata de cateva centre de comanda din tara a caror pozitionare este foarte bine cunoscuta de catre serviciile secrete si transmisa catre ANAF.

Tot la fel, in aceasta perioada, n-am auzit nimic despre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor sau despre vreun protocol de colaborare intre Ministerul de Interne si ANAF.

- Credeti ca noul sef al ANAF, Serban Pop, va reusi sa atinga tintele lui Ungureanu? Ce trebuie sa faca acesta in perioada imediat urmatoare?

Pe Serban Pop il cunosc de cand eram la AVAB, iar dumnealui era avocat. Pot spune ca este inteligent, are o experienta destul de profunda pe partea legala a afacerilor. Faptul ca a fost sef de cabinet al fostului ministru de Finante Mihai Tanasescu sic a a ocupat si alte functii in ANAF reprezinta atuuri pentru activitatea sa.

Trebuie sa faca doua lucruri pentru a se deosebi de restul sefilor ANAF. Sa orienteze activitatea spre marea evaziune fiscala, intelegand ca nu se actioneaza acupra efectului ci a cauzei. In al doilea rand, trebuie sa creeze imediat o forma de cooperare intre Politie (Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate), DIICOT si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

#sorin blejnar demitere, #sorin blejnar demisie, #sef anaf demisie, #serban pop anaf, #ionel blanculescu, #evaziune fiscala , #stiri Sorin Blejnar