Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tot mai multe amenintari de securitate pentru Android si online banking

Tot mai multe amenintari de securitate pentru Android si online banking


Vulnerabilitatile sistemului de operare Android si amenintarile in crestere la adresa serviciilor de online banking sunt printre cele mai ingrijoratoare amenintari informatice.

In ultimul raport trimestrial de securitate, Trend Micro avertizeaza ca dispozitivele cu Android sunt in vizorul direct al hackerilor. Amenintarile la adresa acestui sistem de operare prolifereaza, desi numarul de utilizatori este in crestere continua. Conform Trend Micro Security Roundup Report, numarul aplicatiilor malware cu risc inalt care vizeaza dispozitivele cu Android a crescut la 718.000 in al doilea trimestru al acestui an.

Trend Micro: peste 500.000 de aplicatii cu risc mare, in T1

In primul trimestru al acestui an, Trend Micro identificase 509.000 de aplicatii cu risc mare si estimeaza ca numarul va depasi un milion pana la finalul acestui an. Ca si comparatie, amenintarile care au vizat computerele personale au ajuns la un numar comparabil in aproximativ 10 ani.

Potrivit companiei de cercetare NDP Group, aproximativ 30% dintre toate telefoanele si tabletele inteligente cu sistem de operare Android din Statele Unite au instalate o aplicatie de securitate. Acest fapt, dar si problemele sistemice ale retelei Android determina Trend Micro sa avertizeze ca un numar foarte mare de dispozitive sunt expuse riscului de infectare.

"Din cauza naturii foarte fractionate a retelei Android este foarte greu ca toti utilizatorii sa fie protejati in timp util cu ajutorul patch-urilor de securitate. In unele cazuri, utilizatorii nu vor fi niciodata protejati de acele patch-uri. Pana cand producatorii de telefoane nu vor aborda unitar urgenta protectiei telefoanelor mobile si tabletelor, asa cum a fost cazul PC-urilor, aceasta amenintare reala va continua sa creasca exponential. Pentru a lupta impotriva acestei tendinte, utilizatorii de dispozitive cu Android trebuie sa fie foarte atenti cu ceea ce descarca pe telefoane si trebuie sa instaleze o aplicatie de securitate", a spus JD Sherry, Vicepresident Technology & Solutions la Trend Micro.

Amenintarile pentru online banking, in crestere cu 29%

Raportul Trend Micro subliniaza totodata si faptul ca in trimestrul al doilea al acestui an a crescut si numarul amenintarilor la adresa serviciilor de online banking cu 29% fata de trimestrul intai al acestui an, ajungand de la 113.000 la 146.000 de cazuri.

In Statele Unite s-au inregistrat cele mai multe atentate, cu peste un milion de incercari, adica 28% din numarul total inregistrat la nivel global, urmand in clasament Brazilia cu 22% si Australia cu 5%.

Masurile de prevenire a acestor atacuri, precum atenta monitorizare a activitatii contului bancar si utilizarea de solutii de securitate ar putea ajuta la limitarea impactului acestor amenintari.

Comertul cu kituri pentru malware a evoluat

Acelasi raport arata totodata ca modalitatile de vanzare a instrumentelor de fabricare a acestor aplicatii malware au evoluat, acum fiind disponibile la preturi absolut nesemnificative, uneori gratuit sau grupate in pachete de genul "2 la pret de 1". Facilitarea accesului la aceste instrumente face ca utilizatorii sa se confrunte cu un numar in continua crestere de amenintari informatice pe tot parcursul anului 2013 si in continuare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1281 ori