Care sunt recomandarile specialistilor pentru securitatea calculatoarelor

Marti, 17 Decembrie 2013, ora 16:17
1696 citiri
Care sunt recomandarile specialistilor pentru securitatea calculatoarelor

Infractorii cibernetici profita de orice eveniment pentru a obtine date confidentiale ale utilizatorilor Internetului, iar sarbatorile de iarna fac parte din aceasta categorie "speciala".

"Securitatea inadecvata a computerelor si a dispozitivelor mobile faciliteaza infractorilor atacurile impotriva utilizatorilor si sustragerea datelor, precum informatii de pe carti de credit sau date de acces la servicii de plati sau magazine online. In acest sens, bresele de securitate neacoperite din programe sau sisteme de operare neactualizate si aplicatiile manipulate de pe dispozitivele mobile, sunt porti ideale pentru atacatori. Utilizatorii ar trebui sa vada Anul Nou ca pe o oportunitate de a-si securiza computerele, smartphone-urile si tabletele" a spus Eddy Willems, G Data Security Evangelist.

Pentru a evita aceste atacuri, producatorul german de solutii antivirus a alcatuit o lista cu opt sfaturi menite sa-i ajute pe cei care se conecteaza la Internet.

Instalarea unei solutii de securitate: O solutie stabila de securitate este unul dintre instrumente le fundamentale ale unui utilizator de Internet. Pe langa protectia antivirus, este indicat sa includa si un firewall, filtru antispam si protectie in timp real impotriva amenintarilor de pe web, si sa primeasca actualizari in perioade de timp regulate.

Actualizati sistemele de operare si aplicatiile : Este recomandat ca sistemele de operare si toate celelalte aplicatii instalate sa fie complet actualizate, prin descarcarea patch-urilor, pachetelor de service si update-urilor disponibile. Programele uzate moral care nu mai primesc suport din partea furnizorului ar trebui sa fie inlocuite cu versiuni noi.

Stergeti conturile online neutilizate: Servicii de plata online, retele sociale, magazine online, furnizori de servicii de email - utilizatorii de Internet au o gama larga de conturi online diverse. Este utila verificarea necesitatii acestora, iar in cazul in care datele de acces nu mai sunt folosite, ar trebui sterse din motive de securitate.

Schimbati parolele: Este recomandata schimbarea periodica a parolelor folosite pe conturile magazinelor online, retelelor sociale si de pe alte portaluri de pe net. Parolele sigure constau dintr-o succesiune de numere, caractere speciale, litere mari si litere mici. Atentie: evitati termeni uzuali, deoarece pot usura munca hackerilor.

Salvati datele: O functie de backup poate salva date importante, precum pozele cu familia sau videoclipuri din vacanta, in cazul in care sistemul cedeaza in urma unei infectii. In plus, o imagine a sistemului poate salva intreg hard-discul cu toate programele instalate. Solutiile complete de securitate includ un modul de backup, nefiind necesara achizitionarea de programe dedicate.

Sfaturi pentru dispozitive mobile

Securizati smartphone-urile si tabletele: Dispozitivele mobile au aceeasi nevoie de securitate ca si computerele. Astfel, se recomanda ca acestea sa fie echipate cu aplicatii de securitate. Acestea ar trebui sa includa protectie fiabila impotriva aplicatiilor periculoase si sa asigure dispozitivele impotriva consecintelor cauzate de o eventuala pierdere.

Aplicatii doar din surse de incredere: Se recomanda ca aplicatiile sa fie descarcate doar din magazine de incredere precum Google Play sau din magazinele furnizorilor si producatorilor de dispozitive. Cand se procedeaza in acest mod, ar trebui verificate cu grija permisiunile solicitate.

Copii de rezerva pe computer: Utilizatorii ar trebui sa-si salveze cu regularitate pe computer datele de pe telefoane inteligente sau tablete pentru a nu risca pierderea acestora.

#securitate pc, #securitate terminale, #solutii securitate , #Virusi PC