Pirateria software, o "afacere banoasa": 64 de miliarde dolari in 2011

Marti, 05 Iunie 2012, ora 09:20
2003 citiri
Pirateria software, o "afacere banoasa": 64 de miliarde dolari in 2011

Chiar daca statul si companiile se implica tot mai mult in reducerea pirateriei software, anul trecut 57% dintre utilizatori au declarat ca au folosit software piratat. Industria de profil a inregisrat, anul trecut, pierderi de 63,4 miliarde de dolari.

Peste jumatate dintre pamanteni folosesc software piratat si nu se sfiesc sa recunoasca acest lucru. Un studiu recent, Business Software Alliance (BSA), a aratat ca rata pirateriei software a ajuns la 57%, fata de numai 42% in 2011, scrie bgr.com

Piratii software, utilizatori inraiti de calcualtor

Cercetarea realizata de Bussiness Software Alliance arata ca rata pirateriei software a crescut foarte mult la nivel global. La studiu au participat 15.000 de utilizatori din 33 de tari.

Daca toate programele piratate ar fi cumparate, desi stim ca asta nu s-ar intampla niciodata, industria dezvoltatorilor de software ar avea venituri anuale cu 63,4 miliarde de dolari mai mari.

Raportul arata si ca utilizatorii care folosesc software piratat instaleaza cu 55% mai multe programe pe computer.

Cum era de asteptat, cele mai mari rate de programe software piratate se inregistreaza in statele in curs de dezvoltare, iar utilizatorii foarte tineri reprezinta marea majoritate a celor care nu cumpara software din magazine.

Studiul BSA releva ca, cei mai raspanditi "pirati", cei care recunosc ca folosesc programe fara licenta, mereu, in marea majoritate a timpului, ori ocazional, sunt si cei mai mari consumatori de programe software.

Din raportul BSA reiesa ca, acestia instaleaza cu 55% mai multe programe software pe calculator, comparativ cu cei care utilizeaza software legal, iar acest lucru genereaza un impact major asupra nivelului pirateriei.

Studiul releva o diferenta si mai mare intre comportamentul utilizatorilor de computer din tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Astfel, conform BSA, utilizatorii din statele emergente instaleaza de patru ori mai multe programe contrafacute, fata de cei din tarile puternic industrializate.

In ciuda cresterii dramatice a pirateriei digitale in pietele emergente, BSA nu ia prea mult in calcul corelatia dintre costul software-ului si rata pirateriei digitale.

Grupul Business Software Alliance, care are printre membrii sai companii precum Apple, Microsoft sau Adobe, militeaza pentru o noua legislatie, care ar dubla amenzile aplicate piratilor digitali.

Aceasta sustine, de asemenea, legi noi, care ar face mai usoara trimiterea la inchisoare a persoanelor considerate vinovate de furt de software, precum si a celor care se gasesc vinovate pentru piratarea de material protejat de drepturile de autor.

In Romania, rata este in scadere

Pentru cel de-al optulea an consecutiv, raportul BSA pentru Romania inregistreaza in continuare o scadere a ratei pirateriei software in 2011. In ciuda crizei economice, Romania este pe drumul cel bun cu privire la rata pirateriei. Scaderile de la an la an nu sunt spectaculoase, dar se vad in rapoarte. In 2011, in Romania s-a piratat software in valoare de 207 milioane dolari.

Conform unui sondaj realizat in Romania, 38% dintre utilizatori admit ca folosesc software piratat "intotdeauna", "aproape intotdeauna" sau "ocazional", iar 24% declara ca folosesc "rar" programe software fara licenta. De asemenea, rezultatele studiului arata ca majoritatea utilizatorilor de software piratat din Romania sunt barbati cu varste cuprinse intre 18 si 34 ani.

#piraterie software Romania, #piraterie software SUA, #piraterie internet, #piraterie digitala , #Stiri Software