Peste jumatate dintre utilizatorii de dispozitive Android nu folosesc niciun software de securitate

Duminica, 03 Noiembrie 2013, ora 11:02
1522 citiri
Peste jumatate dintre utilizatorii de dispozitive Android nu folosesc niciun software de securitate
Tot mai multe amenintari de securitate pentru Android

Peste 50% dintre proprietarii de smartphone-uri si tablete care ruleaza sistemul de operare Android nu folosesc niciun fel de program de securitate pentru protejarea dispozitivelor impotriva amenintarilor IT, potrivit unui studiu realizat in vara anului 2013 de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab.

Android a devenit de mult timp cea mai populara platforma mobila pentru utilizatorii obisnuiti, dar si pentru infractorii cibernetici care folosesc programe malware.

Mai putin de jumatet dintre tablete si smartphone au solutie de securitate

Numai 40% dintre posesorii de smartphone-uri si 42% dintre posesorii de tablete care au participat la studiu au declarat ca au instalat o solutie de securitate pentru dispozitivele lor, pe care o utilizeaza in prezent. Alti respondenti au recunoscut ca se bazeaza pe functiile de securitate limitate incluse in sistemul de operare sau ca au incredere in propriile instincte pentru a se proteja de pericole.

Dispozitivele care ruleaza sistemul de operare Android reprezinta principala tinta a infractorilor cibernetici in randul platformelor mobile. Astfel, potrivit serviciului cloud Kaspersky Security Network, care centralizeaza date cu privire la amenintarile cibernetice emergente, 99% din programele malware care vizeaza dispozitivele mobile au fost create pentru platforma Android. In plus, aceasta amenintare este in continua crestere: specialistii Kaspersky Lab au detectat 35.000 de mostre malware pe parcursul anului 2012, pe cand numarul pentru prima jumatate a anului 2013 a fost de peste 47.000.

Exista doua motive principale pentru care infractorii cibernetici sunt interesati de platforma Android: popularitatea si functionalitatea acesteia. Un program malware poate face smartphone-ul sa trimita un mesaj text catre numere scurte cu suprataxa, furand astfel banii din contul utilizatorului; poate transforma smartphone-ul intr-un dispozitiv de spionaj, oferindu-le infractorilor informatii despre proprietarul dispozitivului, inclusiv apelurile efectuate, corespondenta, parolele pentru conturile de pe retelele sociale si e-pay etc. Cu alte cuvinte, toate capacitatile de comunicare, divertisment si de operare ale dispozitivelor Android sunt la fel de populare printre infractorii cibernetici cum sunt printre utilizatorii obisnuiti.

De asemenea, mai exista un alt risc care poate avea consecinte neplacute - probabilitatea mare ca dispozitivele sa fie pierdute sau furate. Pentru multe persoane, smartphone-urile si tabletele au devenit principala platforma de stocare a fotografiilor si a filmuletelor preferate, a corespondentei cu prietenii si familia, a documentelor de la locul de munca si a altor informatii valoroase care nu trebuie sa ajunga pe mainile infractorilor.

Cu toate acestea, sistemul de operare Android ramane o platforma accesibila si utila pentru numeroase sarcini. Astfel, specialistii Kaspersky Lab incurajeaza utilizatorii de dispozitive Android sa isi protejeze smartphone-urile si tabletele cu ajutorul unei solutii de securitate de inalta calitate.

#securitate Android, #studiu securitate , #Stiri Software