Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Inspectorii ANAF sunt obligati sa accepte foile de parcurs generate de sisteme software

Inspectorii ANAF sunt obligati sa accepte foile de parcurs generate de sisteme software


Foile de parcurs generate de sisteme software sunt acceptate de ANAF ca documente justificative, potrivit unui raspuns al Ministerului de Finante, la solicitarile companiilor care s-au confruntat cu dificultati in timpul controalelor.

"Solicitarea de catre unii inspectori ANAF a unor foi de parcurs separate fata de cele pe care le genereaza automat solutiile de monitorizare a flotelor auto prin GPS este abuziva, in cazul in care acestea din urma contin cel putin elementele mentionate in Normele de aplicare a Codului Fiscal ca fiind obligatorii pentru acordarea deductibilitatii integrale la calculul venitului net anual", a declarat Adrian Dinu, director general SAS Grup.

Clienti ai SAS Grup au semnalat ca, in anumite cazuri, unii inspectori ANAF nu au recunoscut rapoartele emise de solutia de monitorizare a flotelor prin GPS, solicitand scrierea de mana a unor foi de parcurs separate, pe anumite formulare.

Conform Codului Fiscal, costurile cu autoturismele ce sunt utilizate in activitati exclusiv economice sau in exceptiile prevazute de lege (agenti vanzari sau de achizitii, interventii la clienti etc) sunt total deductibile, la calculul impozitului pe profit. Pentru costurile cu combustibilii, justificarea deducerii se realizeaza prin intocmirea Foilor de parcurs.

Din foaia de parcurs trebuie sa reiasa cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi si norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Foile de parcurs si foile de activitate zilnica sunt instrumente (rapoarte) precise, care pot fi obtinute printr-o solutie profesionala de monitorizare a flotelor auto prin GPS. Aceste rapoarte permit gruparea pe categorii de vehicule, evidentierea traseelor de serviciu, numarul de kilometri parcursi, consumul normat, data, identificarea adreselor de start/stop si deci a scopului deplasarii etc, adica elementele necesare determinarii deductibilitatii unei cheltuieli.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 7982 ori