Provocarea IBM: Un telescop care proceseaza mai multe date decat Internetul

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 13:00
1568 citiri
Provocarea IBM: Un telescop care proceseaza mai multe date decat Internetul

Un telescop masiv va fi inaugurat in 2024, acesta urmand sa genereze o cantitate mai mare de date intr-o singura zi decat exista pe intregul Internet. Cum in acest moment nu exista tehnologii de procesare si stocare a unei astfel de cantitati de informatii, IBM a inceput cercetarea.

IBM a inceput colaborarea cu ASTRON (Institutul de radio astronomie olandez) pentru a dezvolta generatia urmatoare de computere care sa poata procesa cantitatea colosala de date caputrate de SKA (Square Kilometer Arrary), noul radio telescop care va cumula informatii de la echipamente "imprastiate" pe o raza de 3.000 kilometrii, aproximativ latimea Americii continentale, scrie Mashable.

"Unul din telurile noastre e sa aflam ce s-a intamplat cand a avut loc Big Bangul, in urma cu 13 miliarde de ani", a declarat Ronanld Luijten, cercetator al IBM. "Trebuie sa ne dam seama ce fel de tehnologii sunt necesare pentru a construi aceasta mare antena".

Proiectul este numit DOME si urmeaza sa capteze si sa proceseze aproximativ cu exabyte pe zi, adica aproximativ de doua ori cantitatea de date generata zilnic pe Internet. Gasirea unei modalitati de permitere a acestui lucru fara consumarea unei cantitati incredibile de energie este o provocare pentru IBM, care urmeaza sa construiasca arhitecturi noi de procesare inainte de inceperea constructiei din 2017.

"Trebuie sa fim foarte creativi. Daca am folosi serverele standard de azi, am avea nevoie de milioane de unitati. Ar ocupa atata spatiu si ar folosi atat de multa energie incat nu ne-am putea permite sa le construim, dar sa le punem in functiune", declara cercetatorul IBM.

Chiar daca proiectul abia a fost anuntat, IBM are deja cateva idei. Conform oficialilor companiei, ei vor cauta modalitati in care sa suprapuna mai multe procesoare si sa foloseasca tehnologii de interconectare optice.

Noile solutii tehnologice, care inca nu au fost inventate, se vor baza, in mod ironic, pe cele mai vechi tehnologii de stocare - benzile magnetice. "Analizam noi tehnologii de memorie, dar, cel mai probabil, ne vom intoarce tot la benzile magnetice pentru ca e cel mai eficient mediu de stocare", declara Luijten.

Lansarea SKA nu e planuita inainte de 2024, dar tehnologiile create de IBM vor avea sansa de a schimba intregi industrii, rezolvand probleme de stocare a cantitatilor mari de date, rezolvand probleme cu care lumea abia se intalneste.

#tehnologii IBM, #telescop 2024, #telescop SKA, #tehnologii procesare date IBM , #Software nou