Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vista, considerata ilegala de rivalii Microsoft

Vista, considerata ilegala de rivalii Microsoft

Rivalii Microsoft s-au coalizat pentru a demonstra ca noul sistem operational Vista perpetueaza practici declarate inca de acum trei ani ilegale in Uniunea Europeana, informeaza Reuters.

In 2004, Comisia Europeana a stabilit ca Microsoft s-a folosit de pozitia dominanta pe care o detine in domeniul It-ului pentru a-si inlatura concurentii de la RealNetworks si alti producatori de software audio si video si ca a facut in mod intentionat desktop-ul Windows incompatibil cu serverele produse de concurenta.

"Este clar ca Microsoft a decis sa ignore principiile fundamentale ale deciziei luate de Comisia Europeana in martie 2004", a declarat Simon Awde, presedintele Comitetului European pentru Sisteme Interoperabile (ECIS).


Comisia a anuntat ca va analiza cererea depusa astazi de principalii rivali ai Microsoft Corp., printre care IBM, Nokia, Sun Microsystems, Adobe, Corel, Oracle, RealNetworks, Red, Linspire si Opera.

Potrivit Reuters, Microsoft nu a avut nicio reactie pana in prezent.

Noul sistem de operare al Microsoft urmeaza sa fie lansat marti, printr-o conferinta de presa si o mare petrecere.

"Vista este primul pas din strategia Microsoft de a-si largi dominanta pe piata Internetului", se arata intr-o declaratie a ECIS. In plus, reprezentantii Comitetului European pentru Sisteme Interoperabile considera ca limbajul XAML al Microsoft a fost creat pentru a inlocui HTML-ul, limbajul standard folosit pentru editatrea documentelor pe Internet.

Semnatarii plangerii cred ca limbajul de editate dezvoltat de Microsoft va fi dependent de Windows si astfel, va discrimina sisteme precum Linux. Acestia au adaugat ca, asa-numitul format "XML deschis", cunoscut si ca OOXML, este programat sa ruleze numai pe platforma Microsoft Office.

Avocatul ECIS a declarat ca, prin practicile sale, Microsoft continua sa pastreze preturile ridicate si sa nu le dea utilizatorilor posibilitatea de a alege produsele favorite.

Microsoft a contestat decizia Comisiei Europene din 2004 si amenda-record de 500 de milioane de euro si inca asteapta decizia finala.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1308 ori