Primul proiect POSDRU care a finantat crearea unui laborator de securitate a informatiei s-a incheiat

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 08:30
2393 citiri
Primul proiect POSDRU care a finantat crearea unui laborator de securitate a informatiei s-a incheiat
Foto: Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava

Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, in parteneriat cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (I.C.I.) Bucuresti, S.C. ASSIST SOFTWARE S.R.L. Suceava, S.C. SAFETECH INNOVATIONS S.R.L. Bucuresti, a derulat, pe o perioada de 18 luni, un proiect cofinantat de Fondul Social European, cu titlul "Imbunatatirea proceselor si activitatilor educationale in cadrul programelor de licenta si masterat in domeniul TIC prin crearea unui laborator de securitate informationala".

Obiectivul general al proiectului a contribuit la extinderea oportunitatilor de invatare si promovare a inovarii in invatamantul superior, prin organizarea unor activitati specifice asigurarii securitatii informatice, mai exact, cursuri de securitate si simularii in laborator a atacurilor informatice.

Indeplinirea pe deplin a obiectivelor specifice ale proiectului a condus la punerea la dispozitia studentilor a unui laborator de securitate a informatiei, realizarea unui curriculum dezvoltat in domeniul securitatii informatiei, instruirea a 5 cadre universitare de catre experti in domeniul amintit pentru sustinerea noului curriculum si instruirea a unui numar de 168 studenti de la programele de studii ingineresti in domeniile

Calculatoare/Automatica/Electronica, la nivel de licenta/master

Tot ca parte din acest proiect, s-a organizat un simpozion studentesc si un concurs pe tema securitatii informatice in cadrul caruia au fost premiate 5 lucrari ale echipelor formate din studenti din grupul tinta. Simpozionul studentesc s-a finalizat cu acordarea certificatelor de participare candidatilor inscrisi la concursul studentesc si informarea printr-o conferinta de presa.

Expertii Safetech care au luat parte la acest proiect: Victor Gansac, General Manager, Teodor Lupan, Technical Manager, Marinel Stanila, Information Security Consultant si Ionut Georgescu, Information Security Consultant, au fost formatori pentru cadrele didactice, au sustinut o parte din cursurile teoretice si practice destinate studentilor si au luat parte la evaluarea lucrarilor propuse de studenti in cadrul concursului studentesc.

"Pentru Safetech, proiectul coordonat de Universitatea 'Stefan cel Mare' din Suceava a insemnat primul pas important in demersurile pe care le facem pentru a introduce in toate scolile securitatea informatiei ca disciplina de studiu. Consideram ca [si] prin educatie vom reusi sa diminuam numarul victimelor atacurilor cibernetice, iar prin formarea specialistilor in acest domeniu, contribuim la securizarea mediului de business. Astfel, suntem mai aproape de a indeplini misiunea companiei noastre", a declarant Victor Gansac, Managerul General al companiei Safetech Innovations.

Efectul pozitiv pe termen lung al proiectului, la nivel institutional, il reprezinta existenta unei baze materiale si a capitalului uman format pentru transmiterea cunostintelor teoretice si practice in domeniul securitatii informatice pentru urmatoarele generatii de studenti si masteranzi, precum si crearea contactului direct al studentilor cu mediul real de lucru in care vor fi antrenati dupa finalizarea ciclurilor de studii de licenta si master in cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava. Astfel, cei 168 de studenti, membri ai grupului tinta, vor beneficia pe termen lung de cunostintele teoretice si abilitatile practice dobandite in proiect si vor avea sanse suplimentare de insertie pe o piata a muncii competitiva si inovatoare.

"Am fost foarte placut surprinsi de numarul mare de participanti cat si de interesul manifestat atat de cadrele didactice cat si de studenti. Acest lucru inseamna pentru noi ca studentii, viitorii specialisti in domeniul IT, vad oportunitatile pe care le ofera domeniul securitatii informatiei si vor sa se pregateasca pentru a face fata unui domeniu care aduce mereu provocari complexe. Noi, Safetech, incercam sa ii sprijinim in alegerea drumului bun in cariera lor iar pe cei care sunt pregatiti deja sa inceapa activitatea intr-o companie de profil, ii vom invita sa faca parte din echipa noastra tehnica. Ne bucuram ca unul dintre fostii studenti ai Universitatii s-a integrat foarte repede in echipa Safetech si ca este foarte motivat in activitatea sa", a declarant Teodor Lupan, Directorul Tehnic al companiei Safetech.

PERSOANA DE CONTACT:

Prof.univ.dr.ing. Dan-Alin POTORAC, Manager de proiect

Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor, Cladire C, cam. C408

Tel: (40) -0230-522978 int. 179, fax: (40) -230-524801, e-mail: alinp@eed.usv.ro

Detalii pe site-ul proiectului: www.posdru-142006.usv.ro

#laborator de securtitate a informatiei, #proiect POSDRU Suceava, #Universitatea Stefan cel Mare , #Softuri educationale