Noul sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean - review

Marti, 03 Iulie 2012, ora 18:32
2764 citiri
Noul sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean - review

Google a prezentat caracteristicile noului sau sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean in cadrul conferintei anuale de saptamana trecuta.

Sistemul de operare va rula pe dispozitivele din seria Nexus si pe tableta Motorola Xoom incepand de la jumatatea lunii iulie. Noul sistem de operare va aparea intr-un context in care predecesorul sau - Ice Cream Sandwich - nu a fost inca instalat pe multe telefoane cu Android, potrivit Mashable.

Din punct de vedere tehnic, Jelly Bean reprezinta doar o dezvoltare a sistemului de operare anterior, caruia ii adauga o serie de trasaturi si imbunatatiri.

Android 4.1 Jelly Bean contine Project Butter, un sistem de procesare care mareste viteza de reactie a interfetei si a functionarii graficelor. Acest sistem face ca experienta Android sa fie mai fluida si mai placuta pentru utilizatori, avand o evolutie neteda si mai rapida.

Capacitatea predictiva imbunatatita a tastaturii in Jelly Bean determina ceea ce utilizatorul intentioneaza sa tasteze. Ca si in cazul Ice Cream Sandwich, selectia cuvintelor apare pe ecran, dar noul sistem opereaza mult mai bine determinand cuvantul care urmeaza sa fie scris.

In timp, tastatura "ajunge sa cunoasca utilizatorul" si sa realizeze greselile pe care acesta la face.

Programele din cadrul Jelly Bean isi pot schimba marimea in functie de ceea ce realizeaza utilizatorul, modificandu-se automat in functie de ceea ce se afla in jurul lor. De exemplu, daca acesta isi doreste sa plaseze in partea de jos a ecranului o aplicatie mare, iar in acel loc exista deja deschise alte aplicatii, acestea se vor muta in partea de sus a ecranului, pentru a face loc.

Functia Android Beam a fost updatata in cadrul sistemului Jelly Bean, fiindu-i adaugata capacitatea de a transfera poze si inregistrari video de pe un telefon pe altul prin tehnologia NFC (Near field communication).

Oferita pentru prima data cu Ice Cream Sandwich, Android Beam permitea deja utilizatorilor sa ofere altora pagini web, contacte, indrumari si aplicatii prin punerea in contact a doua telefoane.

Google aduce inovatii in cazul procesului de cautare cu asistent vocal

Luand cateva elemente de la serviciul vocal de asistenta Siri al companiei Apple, Google ofera acum posibilitati vocale noi in cazul procesului de cautare. Cautarea incorporata in Knowledge Search de la Google va oferi mai multe detalii comparativ cu Siri. In cazul altor intrebari insa, Siri este mai evoluat.

De exemplu, daca intrebam Siri pe un iPhone 4S si Google pe un dispozitiv Galaxy Nexus unde putem gasi o mancare buna Pad Thai pentru cina, Google na va oferi un singur rezultat, in timp ce Siri ne va da 21 de rezultate in zona aleasa pentru cautare. In acelasi timp, daca intrebam cand va avea loc noul meci al echipei Giants, Siri va cauta ce inseamna "Giants" si cand nu gaseste, renunta la proces, in timp ce Google stie ca trebuie sa gaseasca ceva in legatura cu echipa Giants din San Francisco.

Google Now

Google Now este probabil cea mai impresionanta trasatura a sistemului de operare Jelly Bean si cea mai infioratoare. Odata ce optezi pentru aceasta functie, Google Now detecteaza toate actiunile pe care utilizatorul le desfasoara in cazul telefonului sau, iar apoi afiseaza niste bilete cu informatiile despre acestea, referindu-se in special la tine.

Realizatorul reviewului da un exemplu: Google Now stia ca acesta cautase data la care va avea loc noul meci al echipei Giants si, odata ce meciul a avut loc, acesta a afisat scorul. In afara de aceste informatii, biletele ii spun utilizatorului starea vremii pe baza locatiei sale curente, ii reamintesc de urmatoarea intalnire si urmaresc informatii legate de calatorii (cand este urmatorul tren sau daca urmatorul zbor va avea intarzieri).

Utilizatorii pot obtine informatii despre locurile apropiate si detalii despre trafic. Cand acestia pleaca intr-o calatorie, Google Now le va prezenta, prin biletele, starea vremii de acasa, ii va ajuta sa transforme diverse valute si le va oferi ajutor pentru diverse traduceri.

Instiintarile

Instiintarile reprezinta de asemenea o schimbare in cadrul Jelly Bean, comparativ cu Ice Cream Sandwich. Fiecare notificare poate fi extinsa si operata din zona de notificare, fiind oferita posibilitatea de a face diverse lucruri din aceasta zona.

De exemplu, daca utilizatorul pierde un apel, ii este oferta optiunea de a trimite un SMS persoanei care a sunat sau de a suna inapoi acea pesoana prin intermediul sistemului de notificare. Rezultatul folosirii instiintarilor este ca acestea fac ca totul sa fie mai simplu si mai intuitiv.

Prin Jelly Bean, utilizatorii pot ordona ceva dispozitivului mobil si pot sa downloadeze harti cahiar daca nu exista conexiune la Internet. Daca utilizatorii nu pot trimite un email din cauza ca nu au acces la serviciu, pot ordona telefonului sa faca acest lucru in momentul in care exista conexiune.

Noul sistem de operare al Google permite downloadarea si salvarea hartilor chiar daca nu exista conexiune la Internet. Inainte insa, acestia trebui sa decida ce parte a hartii trebuie downloadata, astfel ca nu exista posibilitatea sa aiba acces la o harta mai mare cand lipseste conexiunea. Downloadarea si salvarea hartilor e o caracteristica anuntata anterior de Google in iunie, care a fost updatata saptamana trecuta pentru dispozitivele care ruleaza versiunile lansate de la Android 2.2 in sus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#caracteristici Jelly Bean, #sisteme operare Android, #imbunatatiri Ice Cream Sandwich, #Google lansare Jelly Bean , #Sisteme de Operare