Android, un succes accidental. Cat mai tine suprematia Google?

Joi, 28 Iunie 2012, ora 08:46
1803 citiri
Android, un succes accidental. Cat mai tine suprematia Google?

Peste jumatate din smartphone-urile disponibile in acest moment la nivel mondial functioneaza cu Android, pozitie confortabila pentru Google si nesigura, in acelasi timp.

Contextul care a ajutat Android sa castige o cota atat de mare incepe sa se schimbe, iar succesul Google ar putea vira in directia opusa.

Lansarea ultimei versiuni a sistemului de operare Android, asteptata la conferinta anuala dedicata dezvoltatorilor ar putea genera noi valuri de entuziasm. Sistemul de operare, prezent pe piata deja de patru ani, reprezinta nucleul unui ecosistem performant, de vreme ce Google a reusit sa integreze pe nesimtite, majoritatea produselor cheie, precum cautarile, Gmail, Chrome, Maps si Voice.

Toate aceste facilitati ofera companiei Google intaietate in infloritoarea industrie de telefonie mobila, scrie CNN.

Android, un succes accidental

Insa succesul Android este partial accidental. Sistemul de operare a luat avant, doar in momentul in care Verizon Wireless a lansat Motorola Droid, la sfarsitul lui 2009.

Verizon avea nevoie de o arma impotriva contractului exclusiv semnat atunci intre AT&T si Apple. A aruncat toate cartile in acel moment, iar Droid a devenit primul competitor redutabil al iPhone, in cea mai importanta retea americana de telefonie mobila.

Astfel, cu ajutorul Verizon, Android a devenit o alternativa fezabila la iOS si pentru alti producatori de smartphone-uri, iar la sfarsitul trimestrului trecut, sistemul de operare Google detine o cota de piata de 59%, potrivit unei analize IDC. Insa ascensiunea Android se apropie de final, conform aceleiasi analize.

Urmeaza ani de declin pentru Android

Piata Android va scadea in 2012 la 62%, urmand ca in urmatorii cinci ani, declinul sa continue usor, prognozeaza analistii IDC. Cu toate ca sistemul de operare Google ramane inca dominant pentru o perioada, competitorii ca iOS-ul iPhone sau Microsoft Windows Phone sa prinda din urma sistemul de operare Android.

Desi prognozele analistilor din piata telefoanelor mobile sunt uneori ridicol de false - acum patru ani nimeni nu se astepta ca Google sa devina o forta in industria telefoanelor mobile, de aceasta data, Google are reale motive de ingrijorare.

Apple, rivalul traditional al Google, face eforturi serioase pentru a destabiliza "imperiul Android". In ultimul trimestru, jumatate din smartphone-urile vandute de Verizon au fost iPhone-uri, iar in cazul AT&T, ele au reprezentat circa 75% din vanzari. In plus, Apple se pregateste sa intre pe piata prepaid, acolo unde Android nu a avut concurenta pana acum.

In plus, se pare ca Samsung este pe cale sa tradeze parteneriatul cu Google, avand in vedere discursul noului CEO, Kwon Oh-hyun, care a afirmat ca Samsung doreste sa aiba un control mai mare asupra propriului destin, facand apel la dezvoltarea sectorului software, potrivit Wall Street Journal.

Google va lansa noua versiune Android, Jelly Bean in aceasta saptamana, in incercarea de a compensa imbunatatirile cu care au venit Microsoft si Apple in ultima perioada. Insa cat timp va mai reusi sa tina piept asaltului concurentei?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#succes Android, #prognoze declin Android, #Android concurenta, #Android competitie, #Android Jelly Bean , #Sisteme de Operare