Trei moduri in care robotii si inteligenta artificiala iti vor influenta munca

Marti, 19 Ianuarie 2016, ora 11:52
3141 citiri
Trei moduri in care robotii si inteligenta artificiala iti vor influenta munca
Foto: eandt.theiet.org

Pana acum, in privinta potentialului pe care il rezinta robotii inteligenti si programele de Inteligenta Artificiala (AI) s-au facut auzite mai mult vocile pesimistilor, care prevad o crstere masiva a ratei somajului in randul personalului uman din companii.

Adevarul este ca noua revolutie tehnologica este o sabie cu doua taisuri, analistii Forumului Economic Mondial estimand ca peste 5 milioane de joburi urmeaza sa fie ocupate de roboti in urmatorii 5 ani. Insa, unele efecte se pot dovedi benefice pentru angajati, remarca reporterii CNBC.

Proces educational nou

Evolutia tehnologiilor care se situeaza la limita dintre palpabil, digital si biologic ar putea influenta in primul rand procesul educational.

Competentele in materie de citit, scris sau abilitati de calcul aritmetic ale unei persoane s-ar putea modifica, ceea ce presupune si o schimbare a accentului pus pe disciplinele predate in acest moment in scoli.

"Va exista un nou fel de alfabetizare, iar aceasta va fi o alfabetizare in domeniul bazelor de date. Nu este vorba doar de aritmetica, ci de un mod de a privi lumea din perspectiva gandirii de calcul.

Notiunea aceasta va trebui sa le ofere oamenilor abilitatea de a intelege modul in care este organizata o lume plina de date", crede Nigel Shadbolt, presedinte al Institutului Open Data.

Acesta sustine ca nu toata lumea va trebui sa invete cum sa codeze in limbaj de calcul, dar cei care vor fi "analfabeti" din acest punct de vedere si-ar putea gasi mult mai greu un loc de munca.

Tragand linie, ceea ce vor invata copiii si nepotii nostri in scoala ar putea diferi ca de la cer la pamant de materiile studiate de noi.

Munca de oriunde

Pe masura ce sistemul de comunicare a informatiilor a devenit tot mai interconectat, munca de acasa nu mai pare o ciudatenie nici pentru angajator, nici pentru angajat.

Mai mult, unii executivi din cadrul corporatiilor sustin ca in viitor, angajatul va avea posibilitatea sa isi controleze mult mai eficient programul de munca.

Alain Dehaze, directorul executive al Grupului Adecco se arata increzator in capacitatea noilor tehnologii de a realiza un nou echilibru intre munca si viata personala a angajatilor.

"Un loc de munca nu va mai fi limitat doar la viziunea asupra programului de lucru si a mediului in care lucrezi. Angajatii vor ajunge sa preia controlul total asupra programului lor de lucru si a mediului in care activeaza", crede Dehaze.

Directorul Adecco Group este de parere ca pana si ideea mobilitatii fortei de munca se va modifica in urma acestei revolutii tehnologice.

"Mobilitatea nu va mai insemna doar recrutarea si plasarea unor expatriate la noul lor loc de munca, ci mutarea intregii afaceri acolo unde gasesti un bazin larg de talente", a explicat seful Adecco.

Dai jobul vechi pe o profesie noua?

Asa cum au aratat expertii Forumului Economic Mondial in raportul lor, dezvoltarea robotilor inteligenti si a programelor de inteligenta artificiala vor elimina in urmatorii 5 ani peste 5 milioane de persoane din actualele locuri de munca din primele 15 economii dezvoltate ale lumii.

Nu este o tragedie, totusi! "Noi joburi vor fi create, cu roluri mult mai satisfacatoare pentru personalul uman, pentru care nu necesita decat o buna pregatire", spune Jonas Prising, omul din fruntea companiei Manpower Group.

In esenta, ocuparea locurilor de munca de catre masini va mari importanta unor noi slujbe pe care oamenii le pot prelua.

"Sunt noi clase de joburi la care nici nu ne-am gandit. Cei care pot administra si gestiona intreg ciclul de viata al unei baze de date ar reprezenta una dintre noile clase profesionale", considera Nigel Shadbolt.

#revolutie tehnologica, #slujbe roboti, #angajati umani, #educatie diferita, #amenintarea robotilor , #Programare