Romancele din tech, latura "soft" din software

Sambata, 23 Mai 2015, ora 00:00
4483 citiri
Romancele din tech, latura "soft" din software
Foto: stocksnap.io

Romania are desigur particularitatile ei care tin de trecutul comunist, de institutiile etern dezamagitoare, de conditiile sau oportunitatile precare, si se vad la televizor si la firul ierbii, prin autobuze si metrou.

Dar fericitii care traiesc in "cartierul" ei tehnic au sansa unica sa faca abstractie de realitatile de azi, ca sa poata construi un viitor pentru mileniali si centenialii care abia isi sarbatoresc majoratul.

Un pas care nu trebuie ocolit sau amanat este insa imbunatatirea unei situatii care ii priveste direct pe cei din tech, si ii afecteaza: lipsa diversitatii de gen in companiile tech.

Acum un an, Uniunea Europeana publica raportul Gender Equality Index care revela, spre surprinderea nimanui de pe aici, ca Romania e pe ultimul loc in ceea ce priveste egalitatea de gen.

Punctajul rusinos se datoreaza in mare parte veniturilor romancelor, ceea ce nu inseamna ca femeile ar fi mai prost platite ca barbatii care ocupa aceleasi roluri - ci doar ca sunt mai putine femei in joburi bine platite.

Programarea este unul dintre domeniile care are carente la acest capitol - poate nu singurul, dar cu siguranta cel mai evident, in contextul in care Romania este vazuta la nivel mondial ca o sursa de talent si pricepere in tech.

Insa, atat pentru corporatiile din afara cat si pentru startupurile neaose, recrutarile de developeri aduc a cautarea proverbiala a acului in carul cu fan. De genul lor nici nu mai incape vorba.

Dupa runde si runde de recrutari, compania la care lucrez eu a angajat in fine pe cineva - intamplator si in mod neasteptat, o programatoare. Doar 10% dintre aplicanti au fost femei.

De ce ar conta acest aspect, mai ales intr-o zona in care competentele primeaza si se pot cuantifica foarte clar?

Pentru ca studiile arata ca diversitatea este un element cheie in dezvoltarea unei culturi sanatoase la nivel de companie - ceea ce duce la o mai mare productivitate.

Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului. Restul, Cezarinei

In domeniul tehnologic, preponderenta barbatilor se vede cu ochiul liber - inca de la facultate, unde in cel mai bun caz, daca rotesti ochii prin sala de curs poti depista fete in proportie de circa 30%.

Dar, in vreme ce multora le place sa arunce "vina" tot pe umerii posesoarelor de cromozom X, care s-ar arata neinteresate de domeniu, femeile din tech au o alta parere, vazand lucrurile din interior.

Daca nu e neaparat o discriminare "pe fata", este in schimb o perceptie impamantenita a societatii in care traim ca Programatorul este barbat, un profil din oficiu care distorsioneaza din umbra sansele femeilor de a activa si a se afirma in acest domeniu.

Oana Chivu, CEO la Dolphin Communication Management, imi spune via email ca "are legatura cu interesele femeilor, care pornesc in mare masura de la educatia primita acasa... In cele mai multe cazuri, fetele sunt inca de mici indemnate (voit sau nu) sa aiba niste preocupari specifice.

Fetita trebuie sa fie frumoasa, delicata, printesa, sa se joace cu papusile si sa se imbrace in roz. Si ea creste cu aceasta idee.

Ulterior, observa ca aceste calitati o ajuta sa se descurce in viata si sa obtina ajutor de la barbati, care sunt mai mult decat dispusi sa o ajute cu problemele legate de calculatoare, masini si altele specific masculine.

Motiv pentru care nu mai are nicio motivatie sa se chinuie sa isi rezolve singura problemele si sa-si dezvolte aptitudinile tehnice".

Si parintii, dar si profesorii nostri, deci, contribuie mai mult sau mai putin intentionat la conturarea profesiilor din tech ca fiind un "boys' club". Conteaza, poate, si faptul ca sistemul nostru educational insista sa cupleze informatica si matematica intr-un profil unic, proiectand conceptia gresita ca pentru programare ai avea nevoie de cunostinte avansate de matematica (cand de fapt, un programator aspirant poate coda cu ce matematica stie din scoala generala!).

De la inceputuri, pana azi - femeile, latura "soft" din software

Daca ar fi sa ne uitam inapoi, spre inceputurile programarii - care nu e deloc un domeniu atat de nou precum e vazut pe la noi - am descoperi ca noi, femeile, avem predecesoare carora le datoram insasi existenta computerului pe care azi il monopolizeaza contingentul masculin.

Fiica Lordului Byron, Ada Lovelace, nu a fost mai putin geniala, doar ca ea a reusit sa imbine un spirit romantic cu pasiunea de a programa masinariile viitorului, ea fiind responsabila pentru primul program rulat vreodata de un computer... in secolul al XIX-lea!

Si, de altfel, multi din inovatorii din acest domeniu, s-au bazat pe aceasta dubla, paradoxala aparent, inclinatie spre uman (arta) si real (stiinte exacte).

Intre 1959 si 1960, Grace Hopper conducea echipa programatorilor care au inventat primul limbaj de programare accesibil (COBOL folosea pentru prima oara cuvinte, in loc de numere) si isi adjudeca locul in analele istoriei ca "Regina Software-ului".

Insa odata cu aparitia siluetelor impunatoare ale lui Gates si Jobs in peisaj, computerul personal a inceput sa hipnotizeze omenirea ca masinarie proiectata de "geeks" (baieti, inechivoc) in subsolul casei parintesti - caci pe ei, nu pe ele, ii vedem cu ochiul mintii aplecati peste un aparat, asambland si dezasambland pana in creierii noptii.

Stiati ca Hopper isi exaspera parintii inca de la 7 ani cotrobaind prin ceasurile din casa dupa principiul ce le facea sa ticaie? Probabil ca nu, caci istoria informaticii nu e nici macar materie optionala la scoala.

Astazi, femeile in tech au de partea lor organizatii private - ONG-uri mari se preocupa de subiect pe partea cealalata a Atlanticului, ca Girls Who Code (care are si omolog romanesc), Girl Develop It sau The National Center for Women & Information Technology - sau personalitati ca Sheryl Sandberg (Facbeook) care incurajeaza fetele sa intre in tech si companiile sa le primeasca.

In acelasi timp, din ce in ce mai multe femei fondeaza companii si aleg calea antreprenoriatului - unele targeteaza femeile: PowerToFly, o platforma care conecteaza companiile cu femeile-inginer/-programator care vor sa lucreze de acasa, a fost fondata de doua mame care nu concepeau sa renunte la cariera doar pentru ca decisesera sa se dedice si familiei.

Dualitatea aceasta a femeii profesioniste este greu de acceptat pentru majoritatea barbatilor, ceea ce contribuie la sub-reprezentarea femeii in sectorul tehnologic.

Programatoarea Sara Chipps care a fondat JewelBots, de exemplu, spera ca bijuteriile lor programabile, menite fetitelor de 9-14 ani, vor creste in mod vizibil numarul celor care intra in domenii STEM.

Intr-un articol care promova sustinerea diversificarii de gen in tech fara ca femeia sa fie nevoita sa se adapteze mediului predominant masculin, Sara nota: "Ideea e ca imi pot alege singura ce pasiuni am. Unele sunt vazute dintotdeauna ca fiind "feminine", in timp ce altele sunt categorisite de regula ca fiind mai "masculine". Niciunele insa nu exclud faptul ca sunt Programator sau ca ador sa scriu cod si sa codez pe hardware".

Miruna Tanilian - web developer si graphic designer de la noi cunoscuta ca IT Girl, care va coda la primul hackathon gender-inclusive din Romania, HackaTMe - imi confirma ca intr-adevar, la birou programatoarele se simt nevoite sa isi schimbe comportamentul pentru a cadra mai bine cu colegii barbati.

De aceea munca de acasa (telework, cum a ajuns sa fie numit trendul in afara, fiind adoptat de din ce in ce mai multe firme) devine o conditie necesara si suficienta pentru programatoarea romana.

Nu doar din perspectiva unui mai bun echilibru viata personala - viata profesionala, dar si din cauza acestei realitati subversive care marginalizeaza subtil femeile in domeniile predominant masculine.

Maine-poimaine, limbajul calculatoarelor va fi la fel de necesar cum e limba engleza astazi. Fara indoiala, avansurile tehnologice se vor solda cu schimbari majore, organice, la nivel de societate si piata muncii, manipuland insasi realitatea din jurul nostru.

Deja un minim de cunostinte de cod este necesar pentru oricine activeaza in online (inclusiv in domenii conexe programarii: content marketing, copywriting, social media etc).

Traim o era de inovatie rapida, de rateuri si succese care cladesc un ecosistem in continua expansiune, in care app-uri si startupuri "unicorn" se nasc zilnic cu planuri de a cuceri cat mai mult teren, cat mai multi useri si advertiseri.

Momentan, in Romania, adoptarea acestui fenomen este inca usor fortata, chiar superficiala, in paturile organizationale cu vechime (robuste dar si scortoase), iar startup-urile tinere tind sa se orienteze spre pietele din afara, unde vorbesc "pe aceeasi limba" cu userii.

Insa in curand vom intelege adevarata anvergura a online-ului care redefineste incetul cu incetul mediul profesional aici, ca peste tot in lume. Iar nevoia de programatori, si programatoare, va creste exponential.

De aceea trebuie sa incepem acum sa cladim o lume mai incluziva pentru ca "maine" sa nu ne prinda descoperiti. Nu ne putem permite sa ignoram jumatate din materia cenusie a omenirii.

Un articol de Ioanina Pavel,

content marketer @ T-Me Studios

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#femei in IT, #romance programator, #angajari femei programator, #mit femei programator , #Programare