Inteligenta Artificiala se afirma in business: Sistemele SF care au intrat deja in vietile noastre

Marti, 26 August 2014, ora 16:12
3578 citiri
Inteligenta Artificiala se afirma in business: Sistemele SF care au intrat deja in vietile noastre

De la visul robotic al lui Asimov, la realitatea influentata de aplicatiile Inteligentei Artificiale (IA) nu au trecut mai mult de 60 de ani, insa impactul IA in viata noastra isi face simtita prezenta in mod evident.

Agentia Associated Press foloseste programe IA pentru redactarea stirilor, Google foloseste Inteligenta Artificiala la cresterea acuratetei recunoasterii vocale, Facebook nu se da in laturi dea aplica module IA pentru imbunatatire vizibilitatii postarilor, iar iPhone are Siri. Cat de mult se apropie insa programele IA de calitatile umane, se intreaba jurnalistii de la The Wall Street Journal?

Siri, complice la crima?

Un caz recent arata ca unele programe IA au capacitatea de a raspunde prompt solicitarilor noastre, ba chiar intr-un mod neasteptat. Un caz socant l-a reprezentat cel al tanarului Pedro Bravo, din Florida, care si-a ucis colegul de camera dupa care a intrebat asistentul personal de pe iPhone, Siri, unde sa ascunda cadavrul. Suprinzator, IA-ul de la Apple i-a oferit variantele: "mlastini, bazine de apa, fundatii de constructii sau gropi de gunoi".

Tot cu ajutorul programului, care a pastrat inregistrarea intrebarii, politia a reusit sa obtina si proba definitive pentru condamnarea criminalului neinspirat. Insa, Siri este doar un mic exemplu despre cum inteligenta artificiala isi face loc in viata noastra.

Publicitate in algoritmi robotici

Persado este un model de Inteligenta Artificiala care pare sa fie capabil sa inlocuiasca omul in domeniul publicitatii prin advertoriale, folosind cinci elemente simple: cuvinte cu impact emotional, caracteristici ale produsului, fraze care sa indemne clientul a cumpere produsul, aranjarea textului intr-o forma finala si selectarea imaginilor care sa insoteasca advertorialul.

Printre clientii Persado, care au optat pentru inlocuirtea personalului uman cu un software capabil sa faca munca acestora, se numara Motorola Mobility si Citigroup.

"O persoana poate fi buna, dar nu si constant buna in aceasta slujba. Am eliminat fluctatiile de randament, creionand un limbaj esential", explica Lawrence Whittle, seful departamentului vanzari de la Persado.

Programul destructureaza si recompune in milioane de variante informatiile pe care trebuie sa le contina textul publicitar oferind, in final, opt sau mai multe variante de text supuse spre aprobare clientului. Iar rezultatele arata o crestere de 19% a vanzarilor de produse in cazul companiilor care au apelat la Persado.

Amy, noua secretara invizibila

Un alt exemplu il reprezinta aplicatia dezvoltata de X.ai, o asistenta personala care sa comunice pe mail cu potentialii parteneri si sa iti stabileasca intalniri cu acestia. Amy, numele secretarei virtuale, este un program usor si convenabil de folosit. Pur si simplu adaugi adresa de mail a programului in campul CC al mailului pe care il trimiti catre un partener de afaceri, iar Amy va dialoga cu acesta pana cand timpul liber din agendele voastre de lucru va permite efectuarea intalnirii tete-a-tete.

IA invata in timp

Baza de date introdusa in sistemul Persado a constat in folosirea SMS-urilor trimise catre detinatorii de cartele preplatite, iar Amy a trebuit sa "inghita" peste 100.000 de e-mailuri de corespondenta de afaceri pentru a se comporta ca o secretara profesionista. Chiar si asa, cand sistemul da eroare, angajatii X.ai preiau e-mail-ul buclucas si o invata pe Amy cum sa raspunda.

Iar Inteligenta Artificiala s-a aratat a fi o eleva destoinica pana acum. Cat despre Siri, a scapat cu fata curata de acuzatia de "complice" la crima, dar inca mai poarta blam-ul unor spargeri de masini de ultima generatie prin prisma furturilor de telefon si folosirea codurilor memorate de Siri pentru dezactivarea sistemelor de alarma.

#inteligenta artificiala, #angajati umani, #programe software , #Programare