Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Chip-ul Teraflop tinteste spre viitor

Chip-ul Teraflop tinteste spre viitor

Un chip cu 80 unitati de procesare, ce detine o capacitate de calcul mai mare de un trilion de operatii pe secunda, pe numele sau 'teraflop', a fost prezentat de catre Intel. Chip-ul 'teraflop' nu este un produs comercial dar poate trasa calea spre procesoare mai puternice, au afirmat oficialii comapniei, potrivit BBC News.

Acesta piesa de silicon nu mai mare de o unghie, atinge performanta pe care o avea in urma cu 11 ani o masina cu mai mult de 10,000 chip-uri in interiorul sau.

Provocarea este deocamdata aceea de a gasii o cale de a programa aceasta multime de unitati in mod simultan.

Actualele sisteme operationale au pana la 4 unitati separate, in timp ce procesorul Cell din interiorul Playstation 3 are opt (sapte dintre ele se pot folosi). Fiecare unitate este de fapt un chip ce poate fi programat separat.

Dar pentru a beneficia de avantajul extra puterii de procesare, programatorii trebuie sa dea instructiuni fiecarei unitati care lucreaza in paralel cu o alta.

Exista deja chip-uri specializate cu unitati multiple - cum ar fi cele folosite in hardware-urile obisnuite si carduri grafice - dar Mark Bull, reprezentant al Edinburgh Parallel Computing Centre, a precizat ca chip-urile multi-core forteaza o schimbare in programarea aplicatiilor IT.

"Nu este prea dificil sa gasesti doua sau patru lucruri independente pe car le poti face in
acelasi timp, sa gasesti 80 sau mai multe lucruri este mai dificil, in special pentru applicatiile desktop. Acest lucru va presupune o revolutie in programarea software."

Paralelismul masiv a fost resursa minoritatii- cativa oameni facand performanta ridicata in domeniul computer-elor.Insa acel tip de lucruri va trebui sa isi gaseasca calea in curentul general dominant."

Performanta teraflop a fost atinsa pntru prima data in urma cu 11 ani pe Supercomputer-ul
ASCI Red realizat de catre Intelpentru Sandia National Laboratory.

Aparatul respectiv avea un procesor de aproape 10,000 Pentium Pro si consuma mai mult de 500 kilowati.

"Cercetatorii nostri au realizat un minunat produs daca ne referim la capacitatea de a conduce performanta multi-unitate sau computerizarea paralela mai departe", a declarat Justin Rattner, reprezentantul Intel.

"Acest chip marcheaza ceea ce se va intampla in viitorul apropiat cand design-ul teraflop va fi unul folosit in mod unanim si va remodela sistemul de procesare al computere-lor de acasa sau de la birou."

Chip-ul teraflop utilizeaza mai putina electricitate decat multe alte procesoare de inalta calitate ce exista pe piata actuala, avand un design atractiv pentru utilizarea in calculatorul de acasa.

Consuma 62 de watti, iar unitatile se pot porni si opri separat, fiind astfel mai eficiente.

Intel a afirmat ca variantele comerciale ale acestui chip pot fi folosite in servere, PC-uri si in aparatele portabile.

Utilizarea chip-ului include comunicare video instant, jocuri photo-realistic si programele de recunoastere a vocii, potrivit reprezentatntilor companiei.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1541 ori