Exporturile de produse software romanesti cresc in ritm sustinut

Joi, 02 August 2012, ora 13:05
2035 citiri
Exporturile de produse software romanesti cresc in ritm sustinut

Exporturile de produse software romanesti au crescut cu 37% fata de anul 2008, Romania devenind o piata emergenta tot mai atractiva pentru dezvoltatorii de software, in special pe segmentul aplicatiilor pentru platformele mobile.

In 2010, cifra de afaceri din domeniul IT&C din Romania a crescut cu 8%, iar in 2011 avansul a fost de 2%, revenindu-se astfel la nivelul de 9,4 miliarde de euro inregistrat in 2008.

Veniturile pe piata interna de produse software au inregistrat o crestere mai slaba, de doar 6%, conform unui studiu efectuat de Ernst & Young, intitulat "Opportunities and optimism: how CEOs are embracing digital growth".

In Appstore exista peste 400 de aplicatii romanesti si un numar aproape similar de aplicatii se gaseste si pe piata dedicata platformelor Android, conform Syscom Digital.

Numarul aplicatiilor dezvoltate in Romania este in continua crestere si se estimeaza ca, pana la sfarsitul anului 2012, vor fi de cinci ori mai multe, decat in prezent.

Romania reprezinta o piata atractiva pentru partea de dezvoltare, insa consumul intern este relativ scazut. Potrivit reprezentantilor IT&C, consumatorii trebuie sprijiniti pentru a se adapta la noile tehnologii si tendinte de consum media.

Pe masura ce companiile fac din ce in ce mai multe afaceri in domeniul virtual, locatia fizica a unui start-up este mai putin relevanta decat inainte, iar barierele de intrare pe piata s-au diminuat in mod semnificativ. Conform Ernst & Young, banda de mare viteza si puterea telefoniei mobile fac ca start-up-urile, atat din tarile dezvoltate, cat si din cele mai putin dezvoltate, sa aiba acces rapid la baze de consumatori media de mari dimensiuni.

Companiile trebuie, prin urmare, sa construiasca si sa investeasca in continuturi atragatoare, care motiveaza utilizatorii sa revina la un anumit web-site sau aplicatie mobila.

#produse software romanesti exporturi, #produse software Romania, #afaceri ITC Romania, #piata produselor software Romania , #Produse software