Afla secretul profitului liderilor de piata din agricultura: solutiile ERP

Vineri, 07 August 2015, ora 17:25
2127 citiri
Afla secretul profitului liderilor de piata din agricultura: solutiile ERP

In anul 2015 exista o multime de investitii ce pot mari spectaculos profitul unei companii care are ca obiect de activitate agricultura.

De la investitii in tehnologia agricola, cum ar fi tehnologia minimum tillage, la investitii in o flota eficienta, echipamente de calitate sau sisteme informatice moderne, un detinator de business in agricultura are de ales intre multe directii strategice care pot aduce crestere companiei.

Totusi, care dintre acestea este cea mai indicata?

Fara a minimiza rolul celorlalte investitii, anul 2015 este anul informatizarii.

Este anul in care liderii vizionari ai sectorului de agricultura vor investi in senzori, in big data, in monitorizarea flotei dar si in sisteme informatice integrate care au rolul de a ii ajuta sa puna toate informatiile cap la cap si sa ia decizii cat mai bine informate, fundamentate de cifre si calcule solide.

Din toate aceste investitii in informatizare, sistemele ERP au un rol special. Ele sunt fundatia pe care se sprijina toate procesele interne ale organizatiei, este sistemul care inglobeaza intr-un mod integrat informatiile din toate departamentele companiei, de la productie la financiar si resurse umane.

Ce este un sistem ERP si cum poate deveni o solutie pentru fermele agricole?

Un sistem ERP (enterprise resource planning) este un sistem software utilizat in gestionarea proceselor interne ale unei organizatii.

Este un sistem integrat, cu o baza de date unica, folosit de toate departamentele unei companii. Rolul sau este de a imbunatati managementul fluxului de date intre diviziile companiei si de a oferi o imagine de ansamblu, real time, asupra operatiunilor desfasurate in companie.

Ce companii din agricultura detin un software ERP?

In acest moment, companiile din sectorul agricol care deja au implementat un software de tip ERP sunt cele mari, liderii de piata, reusind astfel sa accentueze avantajul competitiv pe care deja il au.

Totusi, previziunea specialistilor este ca piata ERP dedicata sectorului agricol va inregistra un trend ascendent accentuat in urmatorii ani, in special in zona companiilor medii.

Odata cu cresterea numarului de investitori straini se va accentua presiunea pusa pe eficientizare si trasabilitate. Investitorii vor dori reducerea costurilor dar si o transparenta mare in companie, pentru a limita evaziunea fiscala si furturile.

Mediul de business se transforma iar antreprenorii romani vor trebui sa tina pasul cu tehnologia daca nu vor sa fie lasati in urma. In scurt timp software-urile de tip ERP vor trece din zona de nice to have in zona must-have.

Ce face un software ERP dedicat productiei agricole?

Ce face acest gen de software (ERP) ca aplicat in agricultura sa fie atat de eficient incat sa aiba un impact major in profitabilitatea companiei? Raspunsul simplu ar fi scaderea costurilor prin imbunatatirea eficientei angajatilor si eliminarea erorilor umane.

In cazul unei afaceri axate pe productie vegetala, un sistem integrat de tip ERP asista planificarea si realizarea operatiunilor agricole, inca de la faza de pregatire a utilajelor agricole pana la faza de semanare a terenurilor agricole.

Software-ul va asigura recepetia marfii, prin integrarea cu cantare electronice si va urmari iesirile. Programul permite inregistrarea fiecarei parcele, tarla sau hectar de pamant, pastreaza istoricul culturilor agricole si lucrarilor pe fiecare lot.

Folosind un software ERP companiile vor putea eficientiza gestiunea fortei de munca si a utilajelor, inclusiv urmarirea flotei si a consumului de carburant sau costurilor cu semintele si ingrasamintele si erbicidele.

Sistemele ERP destinate productiei agricole vor fi de ajutor si pentru determinarea eficientei la nivel de cultura dar si pentru intretinerea utilajelor agricole, pentru gestionarea salariilor angajatilor si mai ales pentru urmarirea cheltuielilor si veniturilor sau chiar petnru urmarirea contractelor de arenda si respectarea termenelor de plata catre furnizori.

Functionalitatile sistemelor ERP pentru fermele agricole bazate pe cresterea animalelor sunt multiple.

Software-ul permite identificarea si inregistrarea animalelor prin integrarea cu dispozitive de urmarire ca microcipuri sau coduri de bare, inregistrarea modificarilor ca nasteri sau transferuri, gestionarea documentelor legale.

Pe langa asistarea acestor operatiuni specifice unui business in agricultura, un software ERP permite managerilor si responsabililor de lucrari elaborarea de rapoarte privind evolutia principalilor indicatori de performanta dar si eficientizarea operatiunilor departamentelor de suport cum ar fi resurse umane, financiar sau vanzari ceea ce conduce la urmarirea si controlul profitabilitatii la nivelulul intregii afaceri.

Cat costa un software ERP pentru agricultura?

Cat costa un astfel de software este intrebarea care sta pe buzele oricarui antreprenor interesat sa mareasca eficienta business-ului sau. Din pacate raspunsul nu este usor de dat.

Pretul licentelor si al implementarii poate varia intre limite foarte mari, in functie de cat de complexe sunt procesele companiei si in functie de cate functionalitati se doresc a fi implementate.

Strict cu titlu orientativ, putem spune ca o implementare de baza pleaca de la 15.000Euro putand ajunge la sume de peste 100.000Euro pentru functionalitati de top.

Pentru o estimare de pret realista, este necesara discutia cu furnizorii de ERP iar in urma procesului de analiza de business se poate face o estimare a efortului de implementare.

Achizitia ERP prin fonduri europene, o directie din ce in ce mai cautata.

Companiile care nu isi pot permite implementarea unui sistem ERP pot alege solutia achizitiei prin fonduri europene nerambursabile.

In ultimii ani a crescut numarul proiectelor finantate astfel iar previziunea furnizorilor de sisteme ERP este ca numarul acestor proiecte va creste substantial pana in 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii tehnologia afacerilor, #program software ERP, #investitii agricultura, #solutii business , #Produse software