Si IMM-urile pot cadea victime unui atac cibernetic. Cum sa-ti protejezi afacerea

Luni, 11 Iunie 2012, ora 19:28
2429 citiri
Si IMM-urile pot cadea victime unui atac cibernetic. Cum sa-ti protejezi afacerea

Securitatea cibernetica nu este importanta numai pentru companiile mari, ci este un aspect important ce priveste si afacerile mici. Acestea din urma sunt in mod special vulnerabile la atacurile cibernetice, care sunt in vizorul hotilor de informatii si al expertilor in spionaj corporativ.

In momentul in care companiile mici devin tinta unui atac ciberbetic, pierderile pot ajunge la 10.000 de dolari, potrivit Mashable.

Cum se pot apara aceste companii de atacurile cibernetice? Rick Doten, fost responsabil in cadrul departamentului de securitate cibernetica la Lockheed Martin si vicepresedinte al departamentului de securitate cibernetica la DMI, ofera cateva sfaturi in acest sens.

Parole "destepte"

Una dintre cele mai ieftine si mai simple miscari pe care le pot face companiile mici in domeniul securitatii cibernetice este reprezentata de utilizarea unor parole mai bune.

Folosirea unor parole mai bune este echivalenta cu un grad de complexitate ridicat al acestora, dificil de ghicit de hackeri si care sa aiba cel putin opt caractere. Astfel, o parola de genul "deJ1s4qFDAS" este mult mai buna decat "superman".

O solutie eficienta o constituie si metoda mnemotehnica: se ia prima litera a fiecarui cuvant dintr-o propozitie, careia ii pot fi adaugate simboluri numerice, lucru ce le va ingreuna foarte mult activitatea hackerilor.

Educatie in ceea ce priveste dispozitivele mobile

Rick Doten considera ca fiecare angajat al unei companii mici trebuie sa beneficieze de o educatie in ceea ce priveste securitatea cibernetica. Acest lucru este foarte important, in special daca unii angajati nu au cunostinte de tehnologie aporfundate sau daca o companie le permite acestora sa se conecteze la o retea interna prin intermediul aparatelor personale, precum iPad-urile.

"Companiile actuale au acces la mediile digitale ale competitorilor prin intermediul angajatilor acestora", spune Rick Doten. Managerii companiilor mici ar trebui sa analizeze si sa decida ce fel de dispozitive pot sa foloseasca angajatii lor la munca, ce este permis sa existe pe aceste aparate si sa foloseasa o metoda de encriptie adecvata.

Avantajul firmelor mici in ceea ce priveste educatia cibernetica este acela ca pot fi adusi experti in securitatea cibernetica ce pot sa le tina cursuri angajatilor, proces care este mai dificil in cadrul unitatilor mai mari, unde organizarea acestora implica mai multe eforturi si o organizare complexa.

Educatia social media

Rick Doten spune ca firmele ar trebui sa permita angajatilor sa posteze online consideratii despre companie intr-o lumina pozitiva, dar sa fie atente la utilizarea retelelor sociale de catre acestia. Retelele sociale constituie medii in care angajatii pot oferi detalii confidentiale despre o companie.

Angajatii trebuie sa fie incurajati sa activeze in retelele sociale, dar, in acelasi timp, trebuie invatati sa o faca in asa fel incat sa nu dezvaluie informatii confidentiale publicului sau companiilor competitoare.

Managementul riscului

Rick Doten este de parere ca firmele mici trebuie sa priveasca securitatea cibernetica din perspectiva managementului riscului.

Miezul unei afaceri va dertermina gradul de interes si bugetul alocat protectiei sistemelor informatice. Daca o companie isi desfasoara business-ul online, are foarte mult de pierdut in momentul in care serverele sunt decuplate pentru o anumita perioada de timp.

In acelasi timp, hackerii se pot folosi de companiile mai mici pentru a lansa atacuri informatice asupra unitatilor mai mari, prin intermediul "puntilor digitale". Acest lucru ar putea face ca firmele mici nepregatite in acest sens sa devina parteneri mai putin atractivi in viitor.

#securitate cibernetica firme, #atacuri cibernetice firme mici, #atac cibernetic companii, #evitare atac cibernetic, #sfat , #Pirateria software