Campanie Microsoft impotriva pirateriei

Joi, 23 Septembrie 2004, ora 10:03
1095 citiri

Compania va testa pe site-ul sau un program care-i va "interoga" pe cei care acceseaza "Download Center" in legatura cu licenta sistemului de operare Windows instalat.In clipa in care Microsoft a anuntat ca SP2 nu va putea fi instalat pe "anumite" versiuni piratate de Windows, multi "calculatoristi" s-au prapadit de ras la "ineptia" iesita din laboratoarele din Redmond. "Prietenii" sistemului Windows au un nou motiv de a se "distra" pe seama celui mai mare si controversat producator de software.

Recent, unul din directorii "Windows Client Group", David Lazar, a anuntat introducerea, in varianta beta, pe Download Center (http://microsoft.com/downloads), a unui program de verificare a licentei Windows pentru cei care vor sa fie "la zi" cu orice up-date sau program de securitate pentru softurile emise de Microsoft, dupa cum se arata intr-un material infoworld.com.

Cu alte cuvinte, in clipa in care un utilizator va dori sa descarce un programel pentru a "acoperi" o vulnerabilitate din Windows, el va fi rugat sa permita companiei verificarea softului instalat pe calculatorul respectiv. Daca este vorba de o versiune piratata, utilizatorul va fi informat in legatura cu acest lucru, dar va putea in continuare sa-si descarce programul dorit.

Dupa cum precizeaza David Lazar, acest program-test se intituleaza "Windows Genuine Advantage" si face parte dintr-o campanie Microsoft impotriva pirateriei, structurata pe trei directii: educatie, legislatie, tehnologie. Noul program face parte din "categoria" tehnologie, urmarindu-se incurajarea utilizarii de versiuni Windows cu licenta.

Desi Lazar spune ca in faza test "doar anumiti utilizatori" vor fi chestionati asupra "originalitatii" versiunii Windows, Microsoft se asteapta ca cel putin 20.000 de persoane sa "coopereze" la aceasta initiativa (Zdnet.com). Conform Microsoft, lunar, 30 de milioane de utilizatori acceseaza Download Center.

"Windows Genuine Advantage" nu este prima initiativa Microsoft privind verificarea copiilor Windows. Prin Windows Update, compania face cam acelasi lucru, avand "in spate" o baza de date cu cele mai piratate "serial number", aceasta verificare nemaifiind insa "o joaca". "Noi stim ca 23% dintre utilizatorii americani de Windows folosesc versiuni piratate.

O buna parte dintre acestia au crezut ca achizitioneaza soft cu licenta, dar au fost inselati. Vrem sa-i ajutam pe acesti oameni, sa le oferim asistenta potrivita", a conchis David Lazar.

Contracararea pirateriei software i-a determinat pe conducatorii Microsoft sa actioneze pe mai multe planuri. Astfel, pentru o parte din continentul asiatic, in zonele in care exista (conform unor studii) cele mai multe versiuni piratate, Windows se vinde la preturi mai mici (n-ar strica o extindere geografica a acestei initiative).

Pe de alta parte, continua actiunile "in forta", pe baza masurilor legislative, impotriva celor care se ocupa cu producerea si distribuirea copiilor ilegale. Saptamana trecuta, in SUA s-a incheiat o actiune de urmarire si anihilare a unei puternice retele de falsificatori software.

Astfel, au fost confiscate materiale in valoare de 87 milioane de dolari, o mare parte din suma provenind din eventuala comercializare a unor produse Microsoft.

Sursa: Jurnalul National