Industria software, din nou la linia de start

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:29
1497 citiri
Industria software, din nou la linia de start

Aplicatiile, atat de populare zilele acestea, sunt cheia spre succes a industriei de software, inginerii de software devenind unii dintre cei mai cautati oameni din industria IT. In urma cu putin timp, situatia statea diferit.

Unii directori, care lucreaza in industrie de multi ani, sustin ca entuziasmul din piata este asemanator celui din momentul in care calculatoarele personale si diversele software-uri abia incepeau sa fie populare, scrie TechLand.

Desi sunt diverse similaritati intre industria de software de azi si cea de la inceput, entuziasmul aratat astazi se indreapta catre un cu totul altfel de calculator, axandu-se spre smartphone-uri sau tablete.

Mare parte din industria de software era formata, pana in urma cu cativa ani, din profesionisti si locurile unde ei lucrau. In ultimii cinci ani insa, consumatorii s-au maturizat, iar piata arata altfel. Maturizarea pietei de PC-uri a permis renasterea industriei de software. Daca in prima faza aceasta era orientata catre afaceri, urmatoarea va avea legatura directa cu consumatorii.

Dezvoltatorii de software, vedetele companiilor de IT

Desi cuvantul folosit este "renastere", o descriere mai adecvata a situatiei actuale ar indica o pornire de la zero. Prima faza a industriei software se axa pe crearea de software pentru desktop-uri si, ulterior, pentru laptopuri. Ambele erau controlate cu ajutorul unui mouse si a tastaturilor. Genul de software-uri care genereaza entuziasmul de azi are legatura directa cu device-urile touch screen.

Date fiind diferentele extreme intre cele doua tipuri de folosire a computerelor, dezvoltatorii de software isi regandesc ideile in jurul device-urilor cu touchscreen. Aceasta reinventare si reimaginare a industriei software este cea care ne duce cu gandul ca o ia de la capat, mai mult decat se renaste.

Renasterea industriei este impinsa de la spate si de noile produse hardware, mai performante, care se vand ca painea calda. Desi e usor sa te bucuri de performantele promise ale unui nou smartphone ori tableta PC, e important sa tinem minte ca acestea sunt la fel de bune ca si software-ul care ruleaza pe acestea. Am putea sa avem in mana cel mai nou si mai grozav produs hardware, dar daca software-ul nu e bun, el e inutil.

Spre exemplu, multi dezvoltatori se concentreaza pe produsele Apple, iPad ori iPhone, platformele cu care functioneaza acestea oferind inginerilor software experienta pretiosa, ei reusind sa gandeasca intr-un mod mai personal urmatoarea generatie de software pentru device-uri touch.

Acest lucru e important pentru ca urmatoarea generatie de dispozitive va incorpora Windows 8.

Windows 8 reprezinta o distantare radicala de sistemele de operare clasice pentru desktop-uri si laptopuri ale Microsoft. Windows 8 va fi primul sistem de operare care va combina sistemul de operare pentru dispozitive touch (numit Metro) cu cel clasic, cu mouse-si-tastatura. Aceasta combinatie va duce la o noua generatie de computere, hibrizi intre tablete si notebook-uri.

Indiferent de opiniile fiecaruia vizavi de Windows 8, realitatea e ca in cativa ani, computerele cu care interactionezi prin atingeri vor fi din ce in ce mai raspandite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie software, #dezvoltatori software , #Piata software