Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernele fac jocurile pe piata cazinourilor

Guvernele fac jocurile pe piata cazinourilor
Lupta pentru controlul pietei jocurilor de noroc intre companiile de profil si guvernele preocupate de protejarea loteriilor nationale se muta in tribunale. Piata jocurilor de noroc se afla intr-o expansiune masiva, avand doar in Europa o cifra de afaceri anuala de peste 100 de miliarde de euro.
Expertii sustin ca guvernele nu vor mai fi capabile sa-si protejeze prea mult loteriile nationale si ca barierele puse de administratie se vor darama in urma presiunilor de modificare a legislatiei, fiind mai mult A"o chestiune de timpA" pana ce acest lucru se va intampla, a declarat pentru Reuters avocatul belgian Ewout Keuleers.

Desi legislatia Uniunii Europene nu impune nici o restrictie companiilor private de jocuri de noroc, multe state europene impiedica competitia libera dintre firmele de stat si cele private, afirmand ca doresc sa protejeze publicul de o posibila dependenta de acest viciu. Dar aceleasi state au in proprietate loterii care provoaca dependenta in acelasi mod, ceea ce denota o doza evidenta de ipocrizie, afirma criticii.

A"Multe state se afla in dezacord cu legislatia Uniunii EuropeneA", a afirmat John OA'Reilly, director al diviziei de pariuri Ladbrokes a concernului Hilton Group. Loteriile nationale nu au nevoie de protectie intrucat vor fi capabile sa coabiteze cu agentiile private, considera Adrian Morris, director economic al companiei Stanleybet.

Ladbrokes Casino a purtat mai multe lupte prin tribunalele unor state europene, cel mai recent in Finlanda, unde Curtea Suprema finlandeza a respins o decizie guvernamentala de blocare a accesului companiei pe teritoriul tarii. A"Am repurtat o victorie in Italia, avem sperante de reusita in Olanda si suntem optimisti in privinta FinlandeiA", a declarat OA'Reilly.

Compania britanica Stanleybet a fost, la randul ei, implicata in mai multe litigii, un caz celebru fiind cazul Gambelli, unde a fost implicata loteria italiana CONI, care are profituri de 13 miliarde de euro pe an.

Agentiile de pariuri lupta pentru ridicarea restrictiilor impuse de stat

Spre deosebire de unii concurenti care activeaza pe Internet, Stanleybet urmareste sa isi deschida birouri propriu-zise, avand agentii in Croatia, Belgia, Italia si Romania. In Romania, Stanleybet are aproape o suta de agentii. Lucrurile se prezinta in aceste nuante pesimiste si in Rusia, unde operatorii de jocuri de noroc au fost nevoiti sa promoveze programe de prevenire a dependentei fata de acest flagel. Storm International, al treilea operator rus de aparate de joc cu fise, a anuntat joi ca va investi sume importante in programe de sprijinire a persoanelor dependente de jocurile de noroc.

Anuntul apare dupa ce cu doar doua zile in urma deputatii partidului Rusia Unita au propus masuri de modificare a legislatiei jocurilor de noroc, introducand noi restrictii pentru aceasta industrie.

In perioada 1992 - 2004, restrictiile guvernamentale din acest domeniu au fost de cinci ori obiectul unor procese in tribunalele europene, iar in ultimii ani, aceste procese s-au inmultit, inregistrandu-se patru doar anul trecut. Piata europeana a jocurilor de noroc are o cifra de afaceri de peste 135 de miliade de dolari si este intr-o continua crestere, potrivit agentiei de consultanta GBGC.

Autor: Bogdan Asaftei
Averea


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1136 ori