Terorismul loveste la buget. Tarile europene aloca sume imense pentru aparare

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:33
2252 citiri
Terorismul loveste la buget. Tarile europene aloca sume imense pentru aparare
Foto: Criminal Justice Information

Amenintarea terorista forteaza statele sa recurga la noi cheltuieli pentru sporirea sigurantei interne. Daca in 2001 a fost randul Statelor Unite sa umfle bugetul de Aparare, iar in 2008, cel al Indiei, acum pare ca tarile europene vor trebui sa plateasca pretul pentru securitate.

Tehnologia moderna si servicile de informatii sunt doua puncte cheie in dezvoltarea acestor strategii, dar se dovedesc si cele mai costisitoare componente, remarca editorialistul Amnotz Asa-El, intr-un articol pentru Market Watch.

Cheltuieli mai mari

La inceputul anilor '90, Statele Unite celebrau caderea Cortinei de Fier si sfarsitul Razboiului Rece printr-o reducere a bugetului de Aparare de la 5,2% la 3 procente din PIB.

Abia atacurile din 2001 i-au facut pe oficialii americani sa regandeasca strategia de securitate si sa creasca bugetul Departamentului de Aparare la 3,5% din PIB.

In India, atacurile armate din 2008, din Mumbai, au avut aceeasi urmare, guvernul de la New Delhi crescand bugetul de aparare al tarii cu 25%, pana la valoarea de 30 de miliarde de dolari, la care s-au mai adaugat alte 10 miliarde numai in ultimii 7 ani.

Pare sa fi venit randul Europei sa inainteze in aceeasi directie. In 2010, britanicii au recurs la reducerea numarului de soldati cu 20%, scazand efectivul fortelor militare la 82.000 de soldati.

Anul acesta insa, Londra a revenit la o politica mai prudenta, recrutand 1.900 de agenti pentru serviciile de informatii interne si punand la bataie 1,9 miliarde de lire pentru sporirea securitatii cibernetice.

La aceste cheltuieli se adauga si cele 2 miliarde de lire sterline alocate de Marea Britanie numai in acest an pentru razboiul dus impotriva Statului Islamic.

Franta planuia o diminuare a bugetului Apararii, cand primele atentate derulate la redactia saptamanalului Charlie Hebdo si intr-un hypermarket au schimbat optica politicienilor de la Paris.

De atunci, Franta a recurs la suplimentarea cu 10% a cheltuielilor de aparare si a recrutat 25.000 de noi militari, 5.000 de politisti si 3.500 de noi angajati in Ministerul Justitiei.

Cheltuieli mai mari se intrevad la nivelul intregii Uniuni Europene, Bruxellesul intentionand sa tripleze bugetul dedicat securizarii frontierelor pana la 322 miliarde de euro.

O noua institutie cu 1.500 de angajati ar urma sa fie creata pentru a raspunde crizelor generate de migratia masiva a refugiatilor sau altor probleme care ar ameninta securitatea frontierelor europene.

Aceasta tranzitie fiscala se arata neobisnuita nu doar prin volumul sau, ci si in materie de produse achizitionate in cadrul acestor proiecte de Aparare.

Un razboi diferit

Marile confruntari, cum a fost batalia tancurilor de la Kursk din 1943, nu isi mai au locul in lumea de azi. Razboiul impotriva terorismului se da intr-o arena diferita si cu alte tipuri de arme.

Atacatorii tintesc non-combatantii din sali de concerte, aeroporturi, trenuri, stadioane si mall-uri.

De partea cealalta, noul soldat trebuie sa fie instruit pentru a depista un atentator sinucigas la poarta unui aeroport sau un fabricant de bombe artizanale in blocurile cu apartamente minuscule din ghetourile marilor orase.

Este un razboi ieftin pentru cei care ataca si scump pentru cei care trebuie sa se confrunte cu ei. Noul arsenal al luptatorului terorist include cateva arme, munitie, explozibili, masini si laptopuri, smartphone-uri si cativa experti IT care sa poate declansa atacuri cibernetice.

In tabara adversa se remarca miile de camere de supraveghere pozitionate in marile aglomerari urbane, mii de supraveghetori care urmaresc filmarile non-stop, alte mii de politisti raspanditi pe strazi, in avioane si in trenuri, mii de informatori si alte mii de spioni care opereaza in strainatate.

Rezultatul este o cerere in crestere pentru diverse tehnologii sofisticate. Masurile de securitate adoptate dupa 11 septembrie 2001, camere de securitate, detectoare de metale si camera cu raze X, au fost dublate de alte sisteme de protectie smart si dispozitive de interceptare a mesajelor de pe smartphone-uri.

Procesul de dezvoltare, productie si operare a acestor dispozitive costa enorm. Forbes a estimat ca piata de securitate cibernetica va ajunge sa echivaleze 170 de miliarde de dolari pana la finalul acestui deceniu.

In acelasi timp, restul masurilor de securitate interna adoptate de statele din intreaga lume ar putea atinge nivelul de 344 miliarde de dolari in 2022, o cifra dubla fata de cheltuielile facute in acelasi scop in 2010.

In Israel, produsele destinate sistemelor de securitate acopera deja mai mult de 20% din valoare de 6,5 miliarde de dolari raportata de industria de aparare locala.

Acestea includ programe software care permit detectivilor sa revada si sa analizeze in doar cateva secunde inregistrarile unei camere de supraveghere dintr-o zi intreaga, programe optice care permit identificarea comportamentului suspect, interceptori de convorbire si detectori de explozibili lichizi pentru personalul din aeroporturi.

Dupa 2011, moment in care sistemul de apeluri de urgenta din New York s-a prabusit, autoritatile americane au apelat la creatorii sistemului electronic de tranzactionare Nasdaq, Nice Systems, pentru a regandi infrastructura acestui serviciu.

Contractul cu o valoare anuala de cateva milioane de dolari sta in picioare si astazi. La fel, cele 12 zile de impuscaturi si bombardamente din Mumbai au facut ca India sa devina cel mai important client al industriei de Aparare din Israel, cu o valoare totala a contractelor de peste 1 miliard de dolari.

Acum, autoritatile belgiene isi indreapta si ele atentia asupra sistemelor de securitate dezvoltate in Israel, dupa ce o alerta terorista declansata luna trecuta a tinut capitala europeana in stare de asediu pentru cateva zile.

Brief Cam este compania pe care municipalitatea din Bruxelles vrea sa o contracteze pentru a impanzi strazile orasului cu camera de supraveghere si sisteme video performante care sa identifice cat mai rapid posibilele amenintari teroriste.

In spiritul vremurilor agitate pe care le traim, belgienii dau semne ca sunt dispusi sa plateasca destul de mult pentru a observa indeaproape tot ce misca pe strazile orasului.

#razboi anti terorism, #cheltuieli securitate Europa, #bugete securitate, #arsenal teroristi , #Inovatii