Stephen Hawking, revoltat: Avansul tehnologic creste inegalitatea sociala!

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 18:13
4563 citiri
Stephen Hawking, revoltat: Avansul tehnologic creste inegalitatea sociala!
Foto: Wikimedia

Este un geniu captiv intr-un trup tinut in viata de aparate, dar, cand vine vorba de a critica avansul necontrolat al tehnologiei, Stephen Hawking nu are remuscari.

Renumitul savant britanic considera ca noile tehnologii au marit prapastia intre bogati si saraci si avertizeaza ca, in acest stil, majoritatea oamenilor pot fi impinsi spre saracia extrema, relateaza portalul CNN Money.

Redistribuirea veniturilor

Avansul tehnologiei este o lama cu doua taisuri, dupa cum observa Hawking intr-o postare Reddit.

In acest caz, totul se reduce la redistribuirea veniturilor obtinute in urma avansului tehnologic facut de societatea umana.

"Fiecare ar putea beneficia de o viata petrecuta in lux daca bunastarea produsa de noile masini ar fi impartita, ori majoritatea oamenilor va sfarsi intr-o saracie lucie daca posesorii noilor tehnologii vor avea succes in a face lobby pentru pastrarea averilor generate.

Pana acum, trendul existent in societate inclina spre a doua optiune, in care tehnologia accentueaza prapastia inegalitatii", a argumentat fizicianul britanic.

Comentariul lui Hawking nu a ramas fara replici acide venite din partea comunitatii din Silicon Valley.

Greu de acceptat

Marc Andreessen, unul dintre cei mai vocali antreprenori din industria IT si purtatorul de cuvant neoficial al companiilor din Silicon Valley se arata revoltat de noile afirmatii ale savantului britanic.

"Pe scurt, tot Stephen Hawking a fost cel care a zis 'Timp de sute de de ani, oamenii care au spus ca tehnologia va reduce numarul locurilor de munca au aratat ca niste prosti'. Probabil ca isi inchipuie ca el este diferit", a rabufnit Andreessen.

"Cineva sa ii ofere savantului britanic un ghid economic pentru incepatori", a mai sugerat investitorul californian.

Replicile schimbate intre cei doi se integreaza intr-o ampla disputa dusa intre economistii care analizeaza modul in care veniturile imense generate de noua generatie de programatori se opun fatis celor obtinute de comunitatile oamenilor simpli din San Francisco.

Din punctul de vedere al analistilor, Stephen Hawking castiga detasat in aceasta runda de replici.

Nu exista nicio indoiala ca avansul tehnologic a generat o crestere economica in Statele Unite si oriunde altundeva unde s-a facut acest pas spre viitor.

Este si o explicatie pentru fenomenul de a copia stilul Silicon Valley in diverse parcuri tehnologice deschise in diverse colturi ale lumii.

In acelasi timp, economistii au constatat ca veniturile generate de noua tehnologie au crescut considerabil, dar nu toata lumea ajunge sa se infrupte din acestea.

"Datele analizate de mine arata ca tehnologia este factorul principal in recentele diferente inregistrate in cresterea inegalitatii. Este cel mai mare factor, din acest punct de vedere", apreciaza Erik Brynjolfsson, profesor de management in cadrul MIT.

#avans tehnologic, #stephen hawking, #redistribuire venituri, #inegalitate sociala, #industrie IT , #Inovatii