Savantii avertizeaza: Nu inteligenta artificiala e periculoasa, ci prostia omeneasca!

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 11:15
6753 citiri
Savantii avertizeaza: Nu inteligenta artificiala e periculoasa, ci prostia omeneasca!
Foto: Avatar Generation

Spaimele omenirii privind inteligenta artificiala s-ar putea dovedi intemeiate, dar asta nu pentru ca masinile se vor transforma in niste genii malefice, care vor dori sa ne extermine. De fapt, singura amenintare vine chiar din partea noastra: e prostia omeneasca!

Mai exact, vom reusi sa ne periclitam existenta doar daca vom avea ambitia sa cream niste inteligente artificiale dupa chipul si asemanarea noastra, cred mai multi oameni de stiinta, citati de The Independent.

"Daca privim Inteligenta Artificiala (IA) intr-un mod gresit, aceasta ar putea aparea in forme greu de recunoscut si cu beneficii limitate pentru omenire", sustine teoreticianul Benjamin H. Bratton, intr-un articol din pagina de opinii a publicatiei The New York Times.

Hawking si Musk, alarmati de situatie

Un avertisment similar a fost emis si de alti oameni de stiinta si cercetatori, printre care savantul britanic Stephen Hawking si antreprenorul american Elon Musk.

Luna trecuta o parte a comunitatii stiintifice internationale a semnat o scrisoare deschisa prin care a solicitat eliminarea pericolelor in cazul dezvoltarii IA.

Insa multe dintre temerile exprimate in cadrul manifestului lansat public se refereau la faptul ca robotii ar putea sa se arate preocupati indeaproape de existenta noastra, ceea ce pentru Bratton nu reprezinta o optiune credibila.

Actori insignifianti

"Poate ca adevarata noastra teama fata de Marile Masini care ne-ar putea extermina consta in faptul ca s-ar putea sa ne considere irelevanti. Mai rau decat a fi privit ca un inamic este sa fii ignorat cu desavarsire", crede Bratton.

In schimb ar trebui sa ne concentram pe modelul transmis Inteligentei Artificiale de inteligenta creatorilor sai.

Teste precum cele propuse de Alan Turing, in care inteligenta artificiala trebuie sa fie cat mai asemanatoare celei umane, arata cat de limitati suntem in ceea ce priveste ideea de inteligenta, considera Bratton.

"Faptul ca incercam sa definim IA in functie e capabilitatea acesteia de a mima inteligenta umana poate fi privita ca o forma de specisism.

Aceasta mostenire a ingamfarii umanea ne-a condus deja pe cai infructuoase de cercetare in domeniul inteligentei artificiale in speranta ca vom reusi sa recream minti umane din piese de schimb. Pur si simplu nu merge asa", arata teoreticianul.

Robotii: mimetism tehnologic sau pas evolutiv?

Alti specialisti sustin ca nu intotdeauna omenirea a incercat sa evolueze tehnologic copiind biologia.

Avioanele, de exemplu, nu imita zborul pasarilor si s-ar putea dovedi periculos daca omenirea si-ar cauta "dubluri" in randul IA.

Ideea ca inteligenta exista sub singura sa forma in cadrul unei fiinte umane forteaza insa varianta de a crea roboti "dupa chipul si asemanarea noastra".

"Am face bine sa constientizam ca in universul nostru 'gandirea rationala' poate exista sub diverse forme, chiar si extraterestre, nu doar in forma unica a gandirii umane.

Adevarata lectie filosofica a teoriei Inteligentei Artificiale are mai putin de a face cu puterea noastra de a invata masinile sa gandeasca, cat cu puterea masinilor de a ne reliefa adevarata dimensiune existentiala a gandirii", mai spune Benjamin Bratton.

#dezvoltare inteligenta artificiala, #pericole inteligenta artificiala, #model gandire rationala , #Inovatii