Cum reusesc teroristii si alti infractori sa-si puna la cale nestingheriti planurile

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 18:00
3037 citiri
Cum reusesc teroristii si alti infractori sa-si puna la cale nestingheriti planurile
Foto: Flickr/Perspecsys Photos

Ne-am obisnuit sa credem ca avansul tehnologic inregistrat in ultimii ani usureaza munca depusa de oamenii legii pentru a proteja populatia civila, dar acest lucru s-ar putea sa nu fie intru totul adevarat.

Expertii in securitate de pe intregul mapamond se plang de obstacolele digitale pe care trebuie sa le depaseasca in cadrul supravegherii retelelor teroriste si de crima organizata, relateaza postul CNN Money.

Pentru infractori nu a fost niciodata mai usor sa foloseasca retele publice de comunicatii pentru a purta o discutie privata.

Tehnologia de criptare a datelor dezvoltata de companiile IT pentru a proteja bazele de date de atacurile hackerilor se dovedeste o arma cu doua taisuri, pentru ca datele devin inaccesibile si agentiilor guvernamentale.

Spre exemplu, in momentul in care teroristii Statului Islamic depisteaza un posibil recrut, conversatia cu acesta se muta de pe canalele publice catre chat-urile private, in aplicatii care cripteaza mesajele transmise. Fortele politienesti nu pot monitoriza aceste convorbiri.

Telefoane cu sistem de criptare

Inclusiv producatorii smartphone-urilor au recurs la instalarea unor programe care cripteaza datele salvate in telefoane precum iPhone sau Nexus.

Chiar si dupa ce a fost confiscat de anchetatori de la un posibil infractor sau terorist, un astfel de telefon necesita ore sau zile de eforturi pana cand isi va dezvalui secretele catre fortele de securitate.

In mod traditional, politistii si agentii serviciilor de informatii obtineau un mandat pentru retinerea si descarcarea continutului respectivului dispozitiv mobil. Acum insa, un astfel de act se poate dovedi aproape inutil.

Chiar luand telefonul si ducandu-l la specialistii companiei care l-a creat, decodarea datelor s-ar putea dovedi o misiune imposibila.

De obicei, firmele nu raman in posesia cheii de decriptare, aceasta fiind stabilita printr-o formula memorata sau salvata de posesorul telefonului.

O legislatie ambigua

Directorul FBI, James Corney, a incercat sa rezolve aceasta problema cerand marilor giganti tehnologici, Microsoft, Apple si altii, sa pastreze o "usa de siguranta" prin care fortele de ordine sa poata descifra rapid mesajele criptate.

Cererea sefului FBI a starnit reactii acide din parte comunitatii programatorilor. Cei mai buni criptografi ai lumii au emis in iulie 2015 o declaratie comuna, in care au acuzat serviciul federal de favorizarea insecuritatii datelor private.

Rezolutia lor a fost extrem de simpla: fie datele sunt protejate impotriva oricui, fie nu mai sunt protejate deloc.

48 de companii private si 37 de grupuri din societatea civila americana au impartasit acelasi punct de vedere, temandu-se ca astfel de portite ar putea fi speculate de hackeri.

Criptarea datelor se face cu programe software usor de copiat si care pot fi create oriunde pe glob. O mare parte dintre acestea se distribuie gratuit.

In acest context, chiar daca fortele de securitate ale unui stat ar obtine cheia de descifrare a mesajelor criptate de la producatorii interni, teroristii si membrii gruparilor de crima organizata ar putea folosi programe de criptare produse in alte regiuni ale globului fara nicio bataie de cap.

Pana la urma, membrii acestor retele sunt in stare sa-si procure arme la negru, asa ca un biet program software ar fi o bagatela pentru ei.

#combaterea terorismului, #terorism cibernetic, #date criptate, #forte securitate, #protectia datelor personale , #Criptare