Publicitate capcana pe smartphone-urile cu Android. Atacatorii trimit oferte false

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 11:59
1936 citiri
Publicitate capcana pe smartphone-urile cu Android. Atacatorii trimit oferte false
Utilizatorii inselati trebuie sa plateasca 15 euro pe luna

Utilizatorii de terminale cu sistem de operare Android se confrunta cu o campanie capcana, lansata de infractori cibernectici, care plaseaza printr-un banner o oferta pentru solutii antivirus pentru Android, presupuse a fi din partea furnizorului de solutii de securitate G Data Software.

Utilizatorii care dau click pe banner se aboneaza, fara intentie, la un serviciu SMS cu suprataxa, pentru care va trebui sa plateasca 15 euro pe saptamana.

Conform investigatiilor initiale, compania implicata este Mobile Minded BV, cu sediul in Arnhem (Olanda). G Data a initiat procedurile legale impotriva furnizorului in culpa.

"Publicitatea prin intermediul aplicatiilor a devenit foarte atractiva pentru infractorii online. Utilizatorii ar trebui sa citeasca atent termenii si conditiile ofertei pentru a evita sa cada in capcana abonamentelorI", a spus explica Ralf Benzmuller, seful G Data SecurityLabs.

Plata, efectuata prin operatorul de telefonie mobila

Procesul de plata este efectuat prin operatorul de telefonie mobila, iar serviciul premium SMS in cauza este facturat, facand dificila rambursarea platii. Furnizorii de servicii de telefonie mobila nu pot evalua legitimitatea cererii de rambursare si o vor directiona catre terti.

Plata catre infractori, efectuata prin operatorul de retea de telefonie mobila

Aceasta campanie infractionala este infractionala internationala, pana in acest moment fiind identificate cazuri in Finlanda, Polonia, Franta, Belgia si Olanda. Ccompania. G Data apreciaza ca aceasta campanie va fi extinsa si in alte tari - inclusiv in Romania, si avertizeaza utilizatorii de terminale cu Android despre potentialul pericol.

Cum functioneaza frauda

Minded BV foloseste publicitatea prin aplicatii pentru a face reclama ilegala solutiilor de securitate G Data. In locul primirii de informatii sau solutii antivirus, victimele isi dau acordul pentru un abonament scump, dar lipsit de valoare. Procesul de plata se efectueaza prin intermediul facturii de telefonie mobila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atac cibernetic, #infractionalitate cibernetica, #publicitate falsa, #virusi Android , #Antivirusi