Dezvaluiri: Firmele de antivirusi, spionate de NSA si britanici. Ce informatii de pe Internet erau vizate

Marti, 23 Iunie 2015, ora 09:24
4088 citiri
Dezvaluiri: Firmele de antivirusi, spionate de NSA si britanici. Ce informatii de pe Internet erau vizate
Foto: Pixabay

Noi documente scoase la iveala de fostul spion american Edward Snowden arata ca interceptarile facute de Agentia de Securitate Nationala a Statelor Unite si serviciile de informatii britanice tinteau inclusiv companiile producatoare de antivirusi.

Scopul spionilor era sa fie mereu cu un pas inaintea creatorilor de programe antivirus pentru a-si pastra avantajul in culegerea de informatii din mediul online, arata un reportaj Business Insider.

Hackeri guvernamentali

Noile documente, publicate de portalul The Intercept arata ca serviciile de informatii din Statele Unite si Marea Britanie foloseau tehnici specifice infractorilor cibernetici pentru a intra in posesia datelor prelucrate de cele mai mari companii de securitate online.

Printre tintele spionilor se numara si dezvoltatorii de programe antivurs de la compania rusa Kasperski Lab.

Folosind un program software care le permitea sa monitorizeze fluxul de date al companiei, precum si e-mailurile schimbate intre angajatii Kasperky si clientii firmei, serviciile de spionaj au adunat constant date despre vulnerabilitatile programelor de protectie.

De importanta strategica

Spionarea companiilor de programe antivirus este considerata o operatiune de importanta strategica, cred analistii de date.

In acest fel, serviciile de informatii pot dobandi date importante despre vulnerabilitatile sistemelor de protectie si cunostinte vaste despre cum pot fi manipulate acestea pentru a asigura accesul in cele mai opace servere si computere.

Datele oferite de fostul spion NSA Edward Snowden arata ca agentia americana a reusit sa intre in posesia unei adevarate comori informationale.

Printre acestea: date despre utilizatori "scurse" in comunicarea dintre angajatii companiei; mailuri private trimise catre Kaspersky, o lista a noilor virusi care ameninta sistemele de protectie etc.

Acest tip de ciber-spionaj a devenit o activitate comuna pentru serviciile de informatii din lumea intreaga, acestea folosind vulnerabilitatile sistemelor de protectie pentru a-si ascundecat mai bine urmele in atacurile din mediul online.

Raportul arata ca agentiile de spionaj au declansat un adevarat joc de-a sorecele si pisica cu companiile producatoare de programe antivirus.

In special Statele Unite si Marea Britanie au declansat operatiuni agresive de cercetare a vulnerabilitatilor programelor antivirus, folosind inclusiv virusi creati in acest sens.

Mai mult, guvernele acestor tari au cautat sa aiba o acoperire legala in fata posibilelor acuzatii de manipulare a programelor antivirus protejate de drepturile de autor.

Reactia oficialilor de la Kasperky nu s-a lasat prea mult asteptata.

"Este extrem de ingrijorator faptul ca organizatii guvernamentale ne tintesc pe noi in loc sa se concentreze impotriva unor inamici comuni, subminand programele de securitate care ar trebui sa ne protejeze pe toti.

Oricum, nu este o supriza prea mare. Am depus eforturi considerabile pentru a proteja utilizatorii finali de tot felul de adversari, incluzand aici atat infractorii cibernetici, cat si operatiunile de ciber-spionaj derulate de agentii guvernamentale", se arata intr-un comunicat.

Nu este singura operatiune care vizeaza indeaproape activitatea programatorilor de la Kasperky Lab. La inceputul acestei luni, oficialii companiei rusesti au admis ca au fost victima unui atac de amploare declansat de hackeri din Israel.

#spionaj cibernetic NSA, #dezvaluiri Edward Snowden, #spionaj Kaspersky Lab , #Antivirusi