Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Suntem ultimii la investitiile straine in IMM-uri

Suntem ultimii la investitiile straine in IMM-uri
Romania ocupa ultimul loc din punctul de vedere al investitiei straine pe locuitor, inregistrand un nivel de 8 ori mai mic decat in Ungaria sau de aproape 3 ori mai mic decat in Polonia.Din punct de vedere al totalului investitiilor straine in Romania, Olanda este cea care se situeaza pe primul loc (1,9 miliard de Euro), urmata de Grecia (1,15 mld.), Franta (1 mld.) si Italia (789 milioane Euro). Din punctul de vedere al investitiilor in IMM insa, situatia se inverseaza, Italia aflandu-se pe primul loc, Olanda pe al doilea, iar Franta de-abia pe al saptelea.
Exista mai multe categorii de tari, in functie de ponderea investitiilor straine in IMM in total investitii straine din tara respectiva in Romania.

Astfel, cvasi-totalitatea investitiilor directe din China (97,7%) au fost efectuate in intreprinderi mici si mijlocii. Exista apoi un grup de tari cu o pondere mare a investitiilor in IMM: Italia (77,7%), Marea Britanie (74,1%) sau Turcia (61,1%).

In fine, un al treilea grup de tari prezinta o pondere relativ mica a investitiilor in IMM. Acestea sunt tari cu investitii majore in Romania, fie ele ca urmare a achizitionarii unor mari companii romanesti, fie chiar investitii de tip greenfield: Olanda (ING), Grecia (OTE), Franta (Renault, Lafarge, Societe Generale, Carrefour) sau Austria (OMV, Raiffeisen).

Datele statistice arata o anumita polarizare a investitiilor straine in regiunile Bucuresti, Vest si Nord-Vest, unde ponderea cifrei de afaceri realizata de firme mici si mijlocii cu capital strain depaseste 40% din cifra de afaceri a IMM-urilor din zonele respective. De asemenea, firmele din regiunea Vest realizeaza cifre de afaceri superioare, atata vreme cat ponderea lor in total este mai mare, desi numarul este mai mic.

Inacelasi timp, atentia investitorilor straini a fost mult mai putin atrasa de regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia sau chiar Sud-Muntenia sau Centru, unde ponderile cifrei de afaceri a firmelor cu investitii straine sunt de sub 25%.

Dincolo insa de cifre, ceea ce este mai important este modul cum firmele cu capital strain reusesc sa fie integrate mediului economic local, in asa fel incat sa stimuleze si sa imbunatateasca performantele economice regionale.

Cum era de anticipat, investitiile straine in IMM s-au orientat mai degraba spre industrie si servicii si mai putin spre constructii. Desi ca numar depasesc orice alt domeniu, ponderea cifrei de afaceri a IMM cu capital strain din comert este relativ scazuta, probabil si datorita numarului foarte mare de IMM cu capital suta la suta romanesc din aceasta ramura.BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 724 ori